Belföld

Felbomlott a pedagógusok egysége, de jön a sztrájk

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kilép a pedagógusok sztrájkbizottságából, önállóan szervez sztrájkot.

Mendrey László a PDSZ elnöke – mint az várható volt – a több mint háromórás tárgyalás után tartott külön sajtótájékoztatóján megerősítette: az a megállapodástervezet, amely a múlt hét második felében került eléjük, nem aláírható, és a sztrájkbizottság eredeti követeléseiből semmi sem teljesült. Kiemelte: semmi nem történt a bértábla 20 százalékos emelése ügyében, hasonlóan nem látnak előrelépést az államosítás kérdésében, és nem történtek konkrét lépések az életpályamodell átalakítására, a munkateher növelésével együtt járó béremeléssel kapcsolatban. A megállapodás csupán azt tartalmazza utóbbi kapcsán, hogy törekszik a kormány e kettő együttes életbe léptetésére. Ez azonban nem elfogadható – szögezte le az érdekvédő.

A PDSZ elnöke elmondta: azt tapasztalták, hogy a pénteki fordulón a múlt hetihez képest a dokumentum tovább gyengült, nehezebbé teszi a pedagógusok bármilyen szintű érdekérvényesítését.

Mendrey László hozzátette: nem látják azokat a garanciákat sem, amelyek a “gyengített dokumentum” megvalósítását lehetővé tennék. Kormányhatározatot ígérnek garanciaként, azonban szerinte ez most nem elég. Megjegyezte: elég, ha az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyekre gondolnak, három nap alatt öt egymásnak ellentmondó határozat született. Úgy véli, személyes garanciákat kell vállalni, de ezt a kormányzat részéről eddig senki nem tette meg.

Az emberi erőforrások miniszterével tárgyaló és a PDSZ-szel eddig közös sztrájkbizottságban ülő másik három szakszervezettel megállapodott Balog Zoltán. A megállapodást jövő kedden írják alá, meghatározva, hogy a szakszervezetek milyen szerepet játszhatnak az állami fenntartásba vétel folyamatában, és azt is, hogyan képzelik el a bérek rendezését.

Balog úgy vélte, “a szakszervezetek legjelentősebb és felelősségteljes része” úgy döntött, részt vesz abban az átalakítási folyamatban, amely “visszafordíthatatlan és amit végre fognak hajtani”.

A sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezetek közül a miniszter a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezettel, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetével állapodott meg.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke úgy összegzett a tárgyalásokról, hogy mindkét fél engedett, és olyan garanciát kaptak, amely védeni, őrizni fogja több tízezer pedagógus álláshelyét.

Kiemelte: ha a megállapodást összevetik a sztrájkbizottság eredeti követeléseivel, látható, hogy az ott szereplő követelések szó szerint nem találhatók meg. A közoktatás átalakítását, az állami fenntartásba vételt ilyen módon soha nem tudták támogatni, ahogy az életpályamodell kormány által javasolt változatát sem. Olyan helyzet állt azonban elő, hogy mérlegelni kellett, és mivel ezeket a kérdéseket befolyásolni, más irányba terelni nem volt lehetőségük, javításukra viszont van mód, ezért döntöttek végül az aláírás mellett – mondta.

Azt mondta: megállapodtak, hogy mikor kezdi meg munkáját a monitoringbizottság, amely az állami fenntartásba vételt kíséri majd figyelemmel. Mindkét fél engedett – összegezte a tárgyalásokat, hozzátéve: olyan garanciát kaptak, amely védeni fogja több tízezer pedagógus álláshelyét.

Mendrey azonban jelezte: a sztrájkbizottságot kezdeményező levelüket a legkésőbb jövő hétfőn eljuttatják a kormányfőnek, és figyelni fognak a határidők pontos betartására. Ha minden határidőt betartanak, és nincs megegyezés, akkor február második felére meghirdetik a sztrájkot – közölte.

Arról, hogy hányan vehetnek részt egy esetleges munkabeszüntetésben, azt mondta: a sztrájkot nem a szakszervezetek tagjainak hirdetik meg, hanem a pedagógusok, a közoktatásban dolgozók számára. Kitért arra, tudnak arról, hogy “sokan elkeseredettek”, és szakszervezeti tagságtól függetlenül támogatják ezt a gondolatot. Mendrey László elismerte, azzal, hogy a PDSZ ezzel egyedül maradt, nehezebb helyzetbe kerül, de szerinte ezt uralni tudják majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik