Belföld

Mintavárosba költöztetik a devizaadósokat

Lakópark? Szociális gettó? Kelet-közép-európai Lila akác köz a puszta közepén? Bejártuk az ócsai adósparkot. Videó.

Apró egyenépületek sorakoznak Ócsa határától négy-öt kilométerre, északkeletre. Az Alsópakony melletti hevenyészett települést erdő határolja, a közelben egy lovarda. Orvosi rendelő, iskola sehol. Naponta háromszor jár egy busz Ócsára – receptért, tanórákért oda kell menni. Ha a busz nem jön, akkor marad a gyaloglás vagy a bicikli.

A település házacskái nagyjából ugyanolyanok, bár akad köztük kicsit kisebb és kicsit nagyobb. Van, amelyikből még kikandikál a tégla, de néhányat már bevakoltak. A házfalak szigetelése fehér és rózsaszín, azt koronázza a vörösesbarna tető – olyan az egész, mintha a Született Feleségek Lila akác közét koppintották volna le, amúgy kelet-közép-európaiasan.

Ide azonban nem dúsgazdag családanyák költöznek, hanem bajbajutott, már-már földönfutóvá lett jelzáloghitelesek. Összesen nyolcvan család lakik majd az ócsai, úgynevezett „mintavárosban”.

A szociális lakópark házaira pályázni lehet. Olyanok jelentkezhetnek, akiknek elvitte a bank a házát, vagy már kiírták rá azt úgynevezett „kényszerértékesítést”. A pályázó családokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális munkásai látogatják meg, ők írnak róluk környezettanulmányt, aztán jön egy ötfős bizottság, amely eldönti, ki élhet majd a lakóparkban.

A telep épületeit – melyek négyzetméterenként 300 ezer forintba kerültek – nem vehetik meg a leendő lakók, bérelni lehet azokat. A havidíj az első évben: 16 800, 19 500, illetve 21 100 forint lesz, attól függ, mekkora a ház.


A képre kattintva körülnézhet a készülő lakóparkban!Fotó: Kummer János

Az ócsai szociális lakóparkba január 15-től lehet jelentkezni, a szerencsések várhatóan már tavasszal beköltözhetnek „mintaházaikba”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik