Belföld

Pulzus nélkül él

pulzus (vérnyomás, pulzus)
pulzus (vérnyomás, pulzus)

Három héttel ezelőtt elvégezték a második végleges műszívbeültetést Magyarországon. Jelenleg körülbelül 300 ezer szívelégtelen beteg él, és több mint ezren várnak különböző szervátültetésekre hazánkban.

Jól van az az 54 éves beteg, aki december végén esett át véglegesen használható műszívbeültetésen a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján – számolt be a Semmelweis Médiasarok. A férfi két hónappal ezelőtt került fel a transzplantációs listára, miután állapota folyamatosan romlott és többször visszaesett. Súlyos szívelégtelensége, valamint ritka (AB) vércsoportja miatt orvosai végül a műszív beültetése mellett döntöttek.

A félkilós, körülbelül 10 centiméteres szerkezetet a szív mellé ültették be, a miniatűr pumpa segíti a bal kamra működését, áramoltatja a vért. A betegnek gyakorlatilag nincs pulzusa, mert a pumpa folyamatosan biztosítja a keringést. A szerkezet elektromos árammal működik, és a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket egy övön hordja (kettőt a szerkezetben, kettőt pedig a töltőn), ezáltal nincs ágyhoz kötve, képes mindennapi teendőit ellátni.

A férfinak várhatóan két hétig még a kórházban kell maradnia, amíg megtanulja a szerkezetet biztonságosan kezelni, viselni, mozogni vagy például fürdeni vele. Azt tervezi: három hónap múlva már visszamegy dolgozni a munkahelyére.

A műszív beültetése körülbelül két szívtranszplantációs beavatkozás árába, azaz csaknem 18 millió forintba kerül, amelyet az Országos Egészségügyi Pénztár – egyedi elbírálás alapján – finanszírozhat. Az eljárással javíthatják a végstádiumú szívelégtelen betegek esélyét a későbbi szívátültetésre, de bizonyos esetekben arra is alkalmas, hogy kiváltsa a szívátültetést és tartós, végleges terápiaként szolgáljon. Szakemberek szerint a végleges műszív a donorkrízis megoldását is segítheti.

Több mint ezren reménykednek

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarországon először tavaly szeptemberben végeztek sikeres végleges műszívbeültetést a Városmajori Klinikán. Az 51 éves beteg olyannyira jól van, hogy már a házimunkából is kiveszi a részét. Havonta jár kontrollra, és gyógyszerei dózisát kezelőorvosai jelentősen csökkenthették.

Magyarországon jelenleg körülbelül 300 ezer szívelégtelen beteg él, és több mint ezren várnak különböző szervátültetésekre. A betegek fele a diagnózis felállítását követő 4 éven belül, míg a végstádiumú páciensek fél éven belül meghalhatnak.

Első az elsők között

Az elmúlt évben megháromszorozódott a szívátültetések száma a Városmajori Klinikán – mondta el dr. Merkely Béla, a klinika igazgatója a Házipatika.com által szervezett „Év kórháza” internetes szavazás díjátadóján csütörtökön. Az intézmény mind az öt kategóriában (orvosi-szakmai ellátás, ápolás és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, környezet és tisztaság) magas pontszámot kapott a betegektől, így az első helyen végzett.

Merkely úgy fogalmazott: a mindennapi betegellátás során a betegtől kapott pozitív visszajelzések adják számukra a legtöbb erőt a munkavégzéshez. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a díj szól a Semmelweis Egyetemnek is, amely az ország csúcsellátó intézményeként támogatja a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelését. „Ezen a területen rendkívül sok lehetőségünk van arra, hogy ha időben érkezik a beteg, akkor megmentsük az életét, és teljes gyógyulást biztosítsunk” – mondta az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik