Belföld

Rosszul vizsgáztak az albérleteztetők

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 01. 10. 12:20

A Dél-alföldi régióban az elmúlt évben vizsgált lakóingatlant bérbeadók több mint 40%-a nem tartotta be a törvényi előírásokat.

A magánszemélyek számára a 2010. évi adótörvény-módosítások kedvező változást jelentettek. Megszűnt az adószám kötelező kiváltása a lakóingatlan bérbeadási tevékenység esetén. Ugyanakkor előtérbe került a személyi jövedelemadó megállapításához szükséges nyilvántartás-vezetési kötelezettség. Ezen előírások betartása érdekében a NAV Dél-alföldi régiójának adóellenőrei az elmúlt időszakban több lakóingatlan-bérbeadással foglalkozó magánszemélynél tartottak ellenőrzéseket, melyek során megállapították, hogy a bérbeadók több mint 40%-a nem tartja be a törvényi előírásokat, nem vezetik bevételeikről a nyilvántartást. Ezekben az esetekben 200 ezer Ft-ig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság.

Ha a magánszemély bizonyíthatóan üzletszerűen végezte évekre visszamenően a bérbeadási tevékenységet, akkor az adóvizsgálat után a megállapított adóhiány 50%-át kell befizetnie bírságként.
Az albérlet-kiadási tevékenység adókötelezettség szempontjából kissé bonyolult jogi helyzetet teremt a magánszemély számára. A tevékenység megkezdése előtt célszerű a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain, vagy a www.nav.gov.hu honlapon tájékozódni a jogszabályi előírások pontos betartása érdekében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.