Belföld

Idén külön feltétel nélkül érvényesíthető bérkompenzációs adókedvezmény

A bérkompenzációs adókedvezmény igénylésre való jogosultságnak 2013-tól nincs külön feltétele, a kedvezményt minden munkáltató kérheti, függetlenül attól, hogy az elvárt béremelést 2012-ben végrehajtotta-e. Az idén alakuló cégek szintén érvényesíthetik ezt az adókedvezményt.

Az elvárt béremelést szabályozó kormányrendelet a 2012. évre vonatkozott, és az adóváltozások miatti nettó keresetveszteség elkerülését célozta. 2013-ban már nincs elvárt béremelés, hiszen az idei adóváltozások csak keresetnövekedést, vagy munkáltatói köztehercsökkenést eredményezhetnek -tudta meg a Szeged24 a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Ettől függetlenül a 2012-ben életre hívott, béremelések kompenzálására szolgáló szociális hozzájárulási adókedvezmény – 2012. évhez képest csökkentett mértékkel és összeghatárig (havi 190.179 ezer forint helyett 135.000  forint összegű munkabérig) – 2013-ban is érvényesíthető.

Az igénylésre való jogosultságnak nincs külön feltétele, a kedvezményt minden munkáltató kérheti, függetlenül attól, hogy a munkáltató az elvárt béremelést 2012-ben végrehajtotta-e. Az idén alakuló cégek szintén érvényesíthetik ezt az adókedvezményt.

A kedvezmény érvényesítésekor azonban figyelni kell arra, hogy a bérkompenzációs kedvezmény a munkahelyvédelmi akcióban meghirdetett adókedvezményekkel (25 év alattiak, 55 év felettiek, szakképzettséget nem igénylő munkakörökben foglalkoztatottak, tartós munkanélküliség, illetve szülés után munkába visszatérők kedvezménye) nem vonható össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik