Belföld

Nem lesz kötelező a tbc-szűrés

Tüdőszűrés (Tüdőszűrés)
Tüdőszűrés (Tüdőszűrés)

A jövőben a tüdőrákra fókuszálna a vizsgálat.

A kormány rendelettervezete újraszabályozza a tbc-szűrő vizsgálatokat. A javaslat a jövő évtől megszüntetné azt a lehetőséget, hogy szükség esetén kötelező szűrővizsgálatokat rendelhessenek el a hatóságok az ország egyes területein – írja a Népszabadság.

Kizárólag az aktív betegek környezetét és a rizikócsoportokat (így a hajléktalanokat, a HIV-fertőzötteket, a börtönökben dolgozókat, illetve a lakóikat) vizsgálnák célzottan. E körbe sorolja még a tervezet az egészségügyi dolgozók közül a tüdőgyógyászatokon, a bakteriológiai laborokban, a patológiákon, valamint a sürgősségi osztályon dolgozókat.

Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke a tervezett változás mellett azzal érvelt, hogy a tbc jelentősen visszaszorult Magyarországon. A főigazgató-főorvos szerint ma Magyarországon a tbc-nél sokkal nagyobb veszélyt jelent a tüdőrák.

A rendszer tervezett átalakítása lehetőség arra, hogy az erősen veszélyeztetett csoportban, az idős és dohányos emberek körében célzott szűrővizsgálatokat végezzenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik