Belföld

Matolcsy és a babérkoszorú

Matolcsy-Gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)
Matolcsy-Gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)

A nemzetgazdasági miniszter rendeletet adott ki az általa adományozható elismerésekről. Egy évben több mint kétszázat adna.

Matolcsy György úgy döntött, hogy „a gazdaság érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenység, vagy életmű elismeréséért” évente húsz Magyar Gazdaságért Díj adományozható március 15-e és október 23-a alkalmából. Ezzel az elismeréssel érem, oklevél és jutalom jár, amit a minisztérium biztosít a költségvetéséből. A jutalom a mindenkori kormánytisztviselői illetményalap tízszerese. „Az érem ezüstből készül, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján gróf Széchenyi István mellképe, alatta aláírása, felette a „Gróf Széchenyi István” felirat, mellette két oldalon tölgy- és babérág látható. Hátoldalán a Lánchíd, alatta a Széchenyi család címere és jelmondata, valamint a Hitel című műből származó idézet helyezkedik el, amelyet „A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTER” felirat és babérkoszorú vesz körül.”

További elismerések:

Évente 120 darab Miniszteri Elismerő Oklevél adományozható a március 15-ei, az október 23-ai nemzeti ünnep, és a Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából.

Az ipar, a szabványosítás, a mérésügy, a minőségügy vagy a műszaki biztonsági és piacfelügyelet érdekében végzett kimagasló tevékenység, vagy életmű elismeréséért évi tíz Eötvös Loránd Elismerő Oklevél adományozható a „Magyar Műszaki Értelmiség napja” (május 10.) alkalmából.


Fotó: Kummer János

A kereskedelem érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenység, vagy életmű elismeréséért évente szintén tíz Klauzál Gábor Elismerő Oklevél adományozható „Az Európai Kereskedelem napja” (november 5.) alkalmából.

Öt Heller Farkas Elismerő Oklevél adható a közgazdaság, vagy a pénzügyek tudományos megalapozásában, az oktatásban, a hazai és nemzetközi viszonylatban kifejtett kiemelkedő tevékenység elismerésére augusztus 20-án.

Éppen egy tucat Pro Turismo Elismerő Oklevél adható a Turisztikai Világnap (szeptember 27.) alkalmából a turisztikai tevékenység irányításában, tervezésében, szervezésében, a nemzetközi turisztikai kapcsolatok terén végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként.

„Munkaügyért Elismerő Oklevél adományozható a Munka ünnepe (május 1.) alkalmából a foglalkoztatás- és bérpolitika kidolgozása, a munkaügyi kapcsolatok alakítása, a munkahelyi béke megőrzése, az érdekegyeztetés eredményessége, a szakértői tevékenység eredményes kialakítása és működtetése, a munkaügyek nemzetközi kapcsolatainak ápolása, az álláskeresők elhelyezkedésének elősegítése, a szakképzés és felnőttképzés, a munkavédelem vagy a munkaügyi igazgatás érdekében kifejtett eredményes tevékenységért. Az évente adományozható elismerések száma: 26 db.

Fogyasztóvédelemért Elismerő Oklevél adományozható a Fogyasztóvédelmi Világnap (március 15.) alkalmából a fogyasztóvédelem és a piacfelügyelet területén elért kiemelkedő eredményekért. Az évente adományozható elismerések száma: 4 db.

A Kárpát-medencei Térség gazdasági fejlesztésében, a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok elmélyítésében kiemelkedő eredményt felmutató természetes személyek, gazdálkodó és társadalmi szervezetek, kutatóműhelyek tevékenységének elismerésére a miniszter Kárpát-medence Gazdaságáért Elismerő Oklevelet adományozhat. Az elismerés Wekerle Sándor születésnapja (november 15.) alkalmából kerül átadásra, évente 3 fő részesülhet elismerésben.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik