Belföld

Matolcsy már vágja a centit

Matolcsy György (matolcsy györgy)
Matolcsy György (matolcsy györgy)

Egyre több a találgatás a kormányátalakítás kapcsán: a nemzetgazdasági miniszter nem biztos, hogy jegybankelnök lesz, ahogy kérdéses az is, milyen szerepet szán Navracsics Tibornak a miniszterelnök.

Orbán Viktor – ha 2013 márciusában átalakítja kormányát – olyan aktivista típusú igazságügy-minisztert szeretne, aki „tudományos megalapozottsággal”, a Fidesz–KDNP parlamenti kétharmadja által elfogadott húsvéti alaptörvény szellemében sikerrel képes érvelni „akár az Alkotmánybíróság határozatával szemben is” – írja a Népszabadság.

A lap forrásai egyébként karácsony előtt Trócsányi Lászlót nevezték meg erre a posztra. A szakembert 2007-ben választották meg alkotmánybírónak, ahonnan 2010-ben távozott, mert a kormányváltás után kinevezték párizsi nagykövetté, ez a megbízatása még nem járt le.

Nemcsak a személyi kérdésekben sok a bizonytalanság, az sem biztos, hogy egyben marad a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Létezik olyan forgatókönyv, mely szerint a közigazgatás Pintér Sándor belügyi tárcájához kerülne, Navracsics Tibor pedig a miniszterelnök-helyettesi poszt mellett külügyminiszter lenne. Martonyi Jánosról egyébként korábban elterjedt, hogy csak egy évre vállalta a tisztséget, most viszont úgy tűnik, hogy szeretné végigvinni mandátumát.

A Népszabadság információi szerint „Matolcsy már vágja a centiket, boldogan mosolyog”, azonban nem biztos, hogy jegybankelnök lesz. Elképzelhető, nagyköveti posztot vagy egy stratégiai kutatóintézet vezetését bízzák rá. Helyére várhatóan Varga Mihály kerül, aki állítólag már jelezte a miniszterelnöknek, hogy nem vállalná az MNB-elnökséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik