Belföld

Előzetesben a győri színesfém-kereskedők

Az adócsalással gyanúsított győri fémkereskedők ügyében a tizennégy előzetes letartóztatásba helyezési kérelemből mindet teljesítette szerdán a Győri Járásbíróság nyomozási bírója.

Mint arról korábban beszámoltunk, a NAV egy nagyszabású akció kapcsán 14 embert tartóztatott le Győrszentivánon a napokban. Szerdán délelőtt Győrben tucatnyi rendőr és hozzátartozó várta a városi bíróság előtt, hogy megjelenjenek a gyanusítottak.

A megyei törvényszék szóvivő bírája, Máté Kinga elmondta: Máté Kinga hozzátette: a bíróság határozatával szemben minden gyanúsított fellebbezést jelentett be, így a döntések nem jogerősek.

Közlése szerint az előzetes letartóztatást indokolja valamennyiük esetében az összebeszélés és a nyomozás megnehezítésének veszélye, de fennáll szökésük, elrejtőzésük veszélye is. Az előzetes letartóztatást indokolja a folyamatban lévő eljárás különös tárgyi súlya, határon átnyúló jellege is.

A bíróság a cselekményben a nyomozás adatai szerint vezető, szervező szerepet játszó személyek, illetve azok esetében, akik ellen ugyanilyen vagy hasonló ügyekben folyt már eljárás, fennáll a bűnismétlés veszélye is – tette hozzá.

Az ügy határon átnyúló jellegére utal az is,hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által a témában péntekre meghirdetett sajtótájékoztatón szlovák és cseh rendőri vezetők is részt vesznek majd. Az MTI tudósítója szerda reggel annál a bírósági épületnél, amelyben az előzetes letartóztatásba helyezésekről döntés született, azt tapasztalta, hogy egy órán keresztül szállították egyesével a gyanúsítottakat a bíróságra. Az épület előtt több ügyvéd és vagy két tucat hozzátartozó várakozott.

Utóbbiak között néhányan a zárt rendőrségi járművekbe bekiabálva próbáltak kapcsolatba lépni rokonukkal. A média munkatársai az épületnek egy “melegedővé” alakított szobájába mehettek csak be. Egy bírósági alkalmazott közlése szerint kizárólag  az ügy érintetteit és a védőket engedték arra az emeletre, ahol a meghallgatások folytak.

Keddi számában írt arról a Kisalföld című megyei napilap, hogy több tucat embert “vittek el” az adóhatóság munkatársai abban az egész nap tartó hétfői akcióban, amelyet egy “ismert, főleg fémhulladék-kereskedéssel foglalkozó család” több ingatlanjánál hajtottak végre. A lap érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem cáfolta a hírt, de a cikk szerint csupán annyit közöltek, “nagyon jelentős akciót hajtottak végre”, amiről később adnak tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik