Belföld

Jegeli az egyeztetést az Együtt 2014

Együtt 2014 (Együtt 2014)
Együtt 2014 (Együtt 2014)

Gazdaságpolitikai kérdésekkel, az Együtt 2014 nélkül folytatódnak az ellenzéki tárgyalások.

Az Együtt 2014 választói mozgalom korábban azt közölte, a közjogi kérdésekről szóló – a héten ugyancsak folytatódó – tárgyalások lezárásáig nem vesznek részt a gazdaságpolitikai egyeztetéseken.

A közjogi kérdésekről szóló tárgyalásokhoz hasonlóan távol marad az újabb megbeszéléstől az LMP és a 4K! is. Az LMP azzal indokolta döntését, hogy az egyeztetés célja egy választási szövetség létrehozása, a párt azonban jelenlegi parlamenti erőkkel nem kíván ilyen együttműködésre lépni, a 4K! pedig arról tájékoztatott, hogy mindaddig nem vesz részt a tárgyalásokon, amíg nem világos, hogy a közös kormányzásra való felkészülésről vagy az alkotmányos keretek helyreállításáról szólnak.

Az egyeztetésen ezúttal is ott lesz a Magyarországi Szociáldemokrata Párt – amelynek elnöke a korábban az MSZP-ben politizáló Schmuck Andor – és a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt, amelyet Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének korábbi elnöke vezet.

Az MSZP-s Józsa István szombaton azt mondta: a gazdaságpolitikai programokról szóló egyeztetés várhatóan két hónapon belül lezárul. Hozzátette: sajnálják, hogy az Együtt 2014 nem lesz ott az első fordulón, de később bekapcsolódhat.

Mesterházy Attila MSZP-elnök november végén jelentette be, hogy egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit – a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat -, az LMP-t, a DK-t, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és a Szövetségben Együtt Magyarországért pártot keresték meg. A tárgyalások múlt szerdán kezdődtek meg közjogi kérdésekről.

Az MSZP volt minisztereket, a Demokratikus Koalíció korábbi államtitkárokat is küld az egyeztetésre

A szocialista párt küldöttségét Józsa István frakcióvezető-helyettes vezeti, a delegáció tagja lesz Kákosy Csaba, a Gyurcsány-kormány gazdasági és közlekedési minisztere, akit akkor az SZDSZ jelölt a tisztségre, valamint a 2006 és 2010 között a honvédelmi tárcát irányító Szekeres Imre, az MSZP gazdasági kabinetvezetője.

A DK Bauer Tamás alelnök, korábbi SZDSZ-es képviselő mellett a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányban is államtitkári tisztségeket betöltő Varju Lászlót és Oláh Lajost, a korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyetteseként, a gazdasági minisztérium szakállamtitkáraként és Bajnai Gordon kabinetfőnökeként is dolgozó Heil Pétert, illetve az 1994 és 2006 között a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi bizottságát vezető Moskovits Pétert delegálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik