Belföld

Bajnaiék a szocikkal tárgyaltak

Az LMP és a 4K távol maradt a megbeszéléstől.

Tárgyalóasztalhoz ült vasárnap a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014, a Magyar Szocialista Párt, a gyurcsányista Demokratikus Koalíció és néhány kisebb szervezet. Az úgymond technikai egyeztetéstől Az LMP és a 4K távol marad.

A résztvevők által remélt közös programmal kapcsolatos konkrét egyeztetések január másodikán kezdődnek.

“A mai előkészítő megbeszélés után megnyílt az út a január 2-i, jogállamiságról szóló ellenzéki egyeztetés előtt!” – ez áll az Együtt 2014 Facebookon közzétett nyilatkozatában. “A tárgyalássorozatot megelőző előkészítő találkozót az Együtt 2014 kezdeményezte. Várakozásainkkal ellentétben a mai tárgyaláson nem vett részt az LMP és a 4K képviselője… Fontosnak tartjuk, hogy még január 2-a előtt kiderüljön, e két szervezet végül miért nem vett részt a mai egyeztető megbeszélésen, illetve, hogy miképpen viszonyulnak a jogállamiságról szóló ellenzéki együttműködéshez.”


Együtt?

Szintén a közleményből derül ki: “Abban maradtunk, hogy a közjogi és jogállami tárgyalásokhoz újabb szervezetek is csatlakozhatnak majd. Ennek az a feltétele, hogy olyan demokratikus pártok vagy társadalmi szervezetek legyenek, amelyek a soron következő általános parlamenti választásokon részt kívánnak venni. A tárgyaláshoz csatlakozni akaró pártokról, szervezetekről – jelentkezésüket követően – az egyeztetéseken részt vevő szervezetek döntenek majd közösen.”

Az E14 javasolta, hogy az egyeztetéseken hangfelvétel készüljön, de ezt a többiek leszavazták. “Abban azonban megállapodtunk, hogy minden alkalommal a hozzászólások érdemi tartalmát ismertető emlékeztetőt, jegyzőkönyv-összefoglalót írunk, a tárgyalási napok végén pedig közlemények útján, vagy – sajtótájékoztató keretében – közösen adunk tájékoztatást a nyilvánosságnak.”

Új fórumot akar

“Az Együtt 2014 átgondolt és reális jogállam-koncepcióval és felkészült szakemberekkel készül a január másodiki első egyeztetésre. Az azt követő első, a gazdasági programoknak szentelt szakpolitikai programegyeztetésen azonban továbbra sem kívánunk részt venni – írják Bajnaiék. – Változatlanul azt tartjuk ugyanis, hogy a konkrét, szakpolitikai megoldásokat érintő egyeztetésekre már olyan szervezetek között kell sort keríteni, amelyek nemcsak szóban értenek egyet a korszakváltás programjában, de a korszakváltó elvi, erkölcsi alapvetések jogszabállyá formálásában is készek és képesek részt venni; illetve megfelelnek azoknak a politikai feltételeknek, amelyekkel a lehető legnagyobb mértékű választói felhatalmazás érdemelhető ki. Olyan választói felhatalmazás, amely nem csupán a „szokványos” kormányváltáshoz, de az új politikai kultúra megteremtéséhez, az azt igazolni tudó jó kormányzáshoz is elegendő.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik