Belföld

Bajnai még várna

Bajnai-Gordon(1)(210x140)(1).jpg (Bajnai Gordon)
Bajnai-Gordon(1)(210x140)(1).jpg (Bajnai Gordon)

A volt kormányfő szerint a szakpolitikai egyeztetések valójában koalíciós tárgyalások, és ennek még nem jött el az ideje.

Fontos, hogy a jogállam helyreállításáról a lehető legszélesebb körben megegyezzenek, mert ez Magyarország következő száz évét, az együttélés alapvető szabályait határozza meg – mondta el Bajnai Gordon.

“De a szakpolitikai egyeztetés valójában már koalíciós tárgyalás: arról szól, hogy kivel és milyen program alapján készülünk kormányozni. Erre pedig sem a meghirdetett forma, sem a jelenlegi időpont, sem a résztvevői kör nem alkalmas. Nem így kell koalícióról megegyezni” – hangsúlyozta.

Bajnai Gordon szerint az MSZP tárgyalási javaslata jó szándékú volt, de nem véletlenül talált vegyes fogadtatásra.
Az emberek elsöprő többsége 2010-ben a változásra szavazott, mára azonban csalódott, így a változtatás szándéka megmaradt. “Ha a választók azt látják, hogy pártok képviselői alkudoznak egy zárt helyiségben, mielőtt velük megbeszélték volna a programjukat, az lesz az érzésük, hogy nem változott semmi. Én viszont azzal a meggyőződéssel jöttem vissza a politikába, hogy Magyarországnak egy új korszakra van szüksége” – jelentette ki.

A volt miniszterelnök szerint az ellenzéki szervezeteknek előbb szakszerű programokat kell készíteniük, ezeket mindenkinek meg kell vitatnia a választóival, és csak ezután lehet a kényszerű kompromisszumokat hozó koalíciókötésről tárgyalni.
“Abban a forgatókönyvben, amit normálisnak tartok, ez még odébb van. Nem nagyon messze, fél éven belül, de még odébb” – magyarázta, megjegyezve: az új választási rendszer arra kényszeríti az ellenzéki erőket, hogy már a választások előtt megállapodjanak, “koalíciót kössenek”.

A Haza és Haladás Egyesület elnöke szerint a választók csak akkor tekintik hitelesnek az együttműködést, ha a résztvevők garanciát adnak, hogy nem követik el azokat a hibákat, amelyek az országot egyszer már bajba juttatták, “és lehetővé tették azt az ámokfutást, kártékony kormányzást, ami most zajlik” – jelezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik