Belföld

Városházi válasz az egyedülálló mozgássérült-iskolát bezárására

Mozgásjavító Iskola (Mozgásjavító Iskola)
Mozgásjavító Iskola (Mozgásjavító Iskola)

A Főpolgármesteri Hivatal szerint azért szüntetik meg a súlyos mozgáskorlátozott gyermekek legkorszerűbb speciális középiskoláját, mert nem adottak a képzéshez szükséges feltételek.

Korábban a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményben tiltakozott az ellen, hogy a főváros a 2013-2014-es tanévtől már nem indít új szakközépiskolai évfolyamot a legsúlyosabb mozgássérült diákok mexikói úti mozgásjavító iskolájában. A Fővárosi Önkormányzat erre reagálva közölte: az intézmény igazgatója 2009-ben saját kezdeményezésére kapott lehetőséget egy nyelvi előkészítős szakközépiskolai osztály indítására a 2010-2011-es tanévre.

A fenntartó önkormányzatnak a szakmai létszámot kellett biztosítania, az infrastruktúra és a tárgyi feltételek megteremtése azonban az igazgató felelőssége – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága az MTI-vel. A MEOSZ szerint a 2013-as évfolyam elindításához csak egy tantermet kéne kialakítani és berendezni, ezt nem hajlandó fedezni az önkormányzat.

A szakközépiskola 2009-ben indult el egy 3,5 milliárd forintos fejlesztés után, melynek nagy részét a főváros állta. Jelenleg három évfolyamon mintegy 30 súlyosan mozgássérült diák tanul, többségük nem képes önálló életvitelre megfelelő segítő háttér nélkül és nem alkalmas integrált oktatásra – közölte a MEOSZ.

A főváros jelezte: a tanulók további képzése érdekében a teljes körűen akadálymentesített Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolát, valamint a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolát javasolták az érintetteknek. A MEOSZ szerint azonban egyik sem alkalmas súlyosan mozgássérült diák befogadására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik