Belföld

Ultimátumot kap Orbán

A hallgatók ultimátumot küldenek a kormánynak: ha nem lesz előrelépés a hat pont teljesítésében, február 11-én minden eddiginél keményebb országos tiltakozásba kezdenek.

“Azt kell ma itt megfogalmaznunk, mit fogunk csinálni, ha a kormány kiveri!” – hangzott el az egyik hozzászólótól. A fiatalember szerinte meg kell határoznia a diákoknak, mikor veri ki náluk a kormány a biztosítékot, illetve mit válaszol a hallgatói tömeg ebben az esetben.

Több száz egyetemista, középiskolás, oktató gyűlt össze az ELTE BTK nagyelőadójában, valamint az oda vezető folyosón (rengetegen ugyanis egyszerűen nem fértek be) a Hallgatói Hálózat hétfői fórumára. Négy szék maradt csak – egy ideig – üresen: ezeket a rendezvényre meghívott Orbán Viktornak, Balog Zoltánnak, Hofmann Rózsának és felsőoktatási helyettesének Maruzsa Zoltánnak tartották fenn. Mint írtuk az utóbbi kivételével (aki azt írta, csak a hivatalos hallgatói képviselettel tárgyalhat) egyik sem válaszolt a meghívásra.

A fórum néhány az Oktatói Hálózat és a Hallgatói Hálózat fővárosi valamint vidéki képviselője által elővezetett  rövid „lelkesítő” előadása után hangosan és egyértelműen kinyilvánította, hogy a kormány nem teljesítette egyik – december 11-én 6 pontban megfogalmazott  – követelésüket sem.

A Hallgatói Hálózat hat pontja

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

A rendezvény ezután fórummá alakult, ahol a résztvevők közül sokan fogalmaztak meg különböző javaslatokat. Tudósítónk szerint a HaHa-s bázisdemokrácia bájosan kaotikusnak tűnik, de mégis működik. A decemberi fórumon ugyanebben a formában fogadták el a mai napig érvényes hat pontot, hétfőn pedig azt, hogy ultimátumot küldenek a kormánynak, ha nem történik előrelépés azok teljesítésében. Az ultimátum megfogalmazására munkacsoport alakult, amelyik kidolgozta a pontos szöveget.

A hallgatók követelései:

-A hallgatók által megfogalmazott 6 pont mielőbbi teljesítése

-Az érdemi tárgyalások megkezdése valamennyi érintettel és a nyilvánosság bevonásával

Valamint ezen felül azonnali válságintézkedésként követeljük:

-Soron kívüli gyorssegéllyel adják vissza a kivont pénzeket.

-Minden szakon biztosítsanak államilag finanszírozott férőhelyeket.

-A felvételi ügyintézés díját vállalják át a hátrányos helyzetűek esetében.

-Tegyék lehetővé, hogy a felvételi jelentkezés sorrendjének megváltoztatásakor idén új szakokat is megjelölhessenek a felvételizők.

Egy másik munkacsoport a 16 fizetős szakkal kapcsolatos azonnali követeléseket fogalmazott meg: “1. ideiglenesen, ebben az évben a keretszámokat és a finanszírozást állítsák vissza a 2011-es szintre 2. az állam vállalja át a felvételi eljárás díját a szociálisan rászoruló diákok esetében (azoknak, akik a helyzetük miatt plusz pontot kapnak) 3. ebben az évben kivételesen sorrendváltoztatáskor lehessen új szakokat is megjelölni 4. maximum 2 hét múlva a Rektori Konferenciától kérünk tájékoztatását hogy a jelenlegi finanszírozás mellett tudnák-e a 2011-es létszámot tartani.” A fórum elfogadta ezt a 4 pontot is.

Amennyiben a hallgatók követelései nem teljesülnek február 8-án déli tizenkét óráig, vagy a kormány kifejezetten a követelések szellemiségének ellenében cselekszik, az egyetemi polgárok, a középiskolás diákok és valamennyi tenni akaró ember 2013. február 11-vel kezdődően az ország egész területén a tiltakozás minden lehetséges formájával és a polgári engedetlenség eszközeivel fog élni.

Szóba került a fórumon addig is több kisebb akció: egyetemfoglalások (itt különösen a Corvinus, az ELTE Jogi Kar, illetve a Pázmány van „veszélyben”), különböző flashmobok, tájékoztató roadshow középiskolákban. A fórum leghangosabb ovációja akkor volt, amikor a diákok újra deklarálták, hogy egyik politikai párttal sem tudják elképzelni az együttműködést.

A fórum által elfogadott javaslat volt, hogy bírják rá a kormányt, ne csak a HÖOK-kal tárgyaljon, hanem a decemberben megalakult Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórummal, amelynek a HÖOK mellett tagja a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Rektori Konferencia is. Mások szerint a legfontosabb feladat azt elérni, hogy minden szakon legyenek állami ösztöndíjas helyek, az egyik oktató pedig azt mondta, hogy a hátrányos helyzetű diákoknak “sürgősségi ösztöndíjat” kellene biztosítani, sokak számára ugyanis a felvételi 9000 forintos díjának kifizetése is gondot okoz. Döntöttek arról is, hogy a követeléseik közé sorolják, hogy a kormány az össze szakon biztosítsa az állami ösztöndíjas helyeket.

 

 

A fórumon részt vett a HÖOK elnöke és alelnöke is, akik arról számoltak be, hogy a minisztériumi egyeztetéseken nem született megállapodás. A következő tárgyaláson (pénteken) annak a tizenhat szaknak a sorsa lesz a téma, amelyen 2013-ban nem lesznek állami ösztöndíjas helyek, emellett januárban is egyeztetnek az Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórummal. Kiss Dávid, a HÖOK alelnöke hozzátette: azt kérték az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy küldjék el nekik az előző két tárgyalás hangfelvételét vagy írásos anyagát, amint megkapják, nyilvánosságra hozzák azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik