Belföld

Gulyás: 2014-ig nem lesz jelentős változás a választási rendszerben

gulyás gergely (gulyás gergely, )
gulyás gergely (gulyás gergely, )

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint egy-két pontot még rendezni kell az AB döntése miatt.

Mint Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta, nem biztos benne, hogy a regisztráció nem fog működni Európában szélesebb körben, mint ahogyan jelenleg, ugyanakkor politikailag korábban is kockázatosnak látta a regisztráció bevezetését. Hangsúlyozta azonban, hogy osztja pártja véleményét, így szerinte is vannak fontos előnyei a regisztrációnak. Mint mondta, véleménye szerint az Alkotmánybíróság az átmeneti rendelkezések megsemmisítésekor hozott egy „merész, rendkívül aktivista” döntést, de a jogalkotó szándékával ez a döntés szembement.

A politikus azt mondta, jelentős átalakítást a kialakult választójogi rendszerben 2014-ig nem tud elképzelni, csak egy-két olyan pont van, melyet az AB döntése miatt rendezni kell. Biztosan nem lesz a rendszert egészben megváltoztató módosítás – szögezte le. Azzal kapcsolatban, hogy a kormány tisztában lehetett előre az Alkotmánybíróság döntésével, és egyfajta politikai taktika volt a regisztráció bevezetésének szándéka, azt mondta: ennek a felvetésnek semmilyen alapja nincs.

Arra a kérdésre, hogy a külhoni magyar állampolgárok esetében megmarad-e az előzetes feliratkozás, azt mondta: az AB nem a regisztráció egészét szüntette meg, hanem a magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok tekintetében hozta meg döntését. A Magyarországon kívül élő magyar állampolgárok esetében megmarad a regisztráció, ők levélben és elektronikus úton regisztrálhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik