Belföld

Hat mellékút újul meg Győr környékén három milliárdból

Többek között Sopronban, Nyúl és Ménfőcsanak között valamint Kunszigetnél is javulhat a közúti közlekedés.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2012-ben csaknem 360 kilométernyi erősen leromlott állapotú útszakasz korszerűsítését indíthatta el, mintegy 38 milliárd forint értékben. A programok 2013 tavaszán tovább folytatódnak. Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 2009-2013-as akcióterveinek keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 220 darab útszakasz felújítására kapott felhatalmazást, melyek a rendelkezésre álló források függvényében valósulhatnak meg.

Az útszakaszok kiválasztásánál a szakemberek igyekeztek azokat a területeket megjelölni, amelyeknek a felújítására a legnagyobb szükség van, nem csak az utak aktuális állapota, hanem a gazdasági fejlődés és a térségi felzárkóztatás szempontjából is.

Az útfelújítások megvalósítására összesen mintegy 110 milliárd forint áll a közútkezelő rendelkezésére. A program keretében 59 útszakasz esetében még 2012-ben megtörténtek a munkaterület átadások, ez mintegy 357 kilométernyi mellékutat jelent, ebből 53 szakasz esetében már be is fejeződtek a felújítási munkálatok.

A 2012-ben elkezdődött projektek teljes támogatási összege eléri a 38 milliárd forintot. Tavasszal, a tervek szerint még ennél is nagyobb volumenben indulnak el egyszerre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. projektjei. Az egyes útszakaszoknál a teljes körű felújítások általánosan tartalmazzák a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is.

Több projektnél újszerű technológiákat is alkalmaztak, alkalmaznak a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezők, mint például a mart aszfalt újrafelhasználását vagy kísérleti jelleggel gumibitumen használatát a kopórétegek terítésekor. A projektek megvalósulását követően nő a forgalombiztonság, javul a szolgáltatási színvonal és az utazási időben is mérhető rövidülés keletkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik