Belföld

Többet megtudnak rólunk a patikában

Gyogyszertar(1)(210x140)(1).jpg (gyógyszer, orvosság, patika, gyógyszertár, patikus, egészségügy, gyógyítás, orvos, )
Gyogyszertar(1)(210x140)(1).jpg (gyógyszer, orvosság, patika, gyógyszertár, patikus, egészségügy, gyógyítás, orvos, )

Szigorúbb kontroll alá kerül az egészségügy. A gyógyszerész többet tud meg a betegről, csökken az egészségbiztosító hatásköre és jelentősen kibővülnek az állami jogkörök a feladatok meghatározásában az új évben - írja a Napi Gazdaság.

A patikus ezentúl megismerheti a betegek támogatott gyógyszerkezeléssel kapcsolatos egy éven belüli adatait, s amennyiben a biztosított ez ellen tiltakozik, a gyógyszerésznek e tényt haladéktalanul továbbítania kell az egészségbiztosítónak.

A biztosítottnak nem minősülő betegek ellátása – a sürgős eset kivételével – nem eredményezheti a biztosítottak várólistájának, illetve a betegfogadási lista szerinti várakozási idejének meghosszabbodását.

A biztosított januártól köteles megtéríteni a neki felróható módon jogalap nélkül igénybe vett gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás után folyósított támogatás összegét. Szigorodik a taj-kártya használata is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hatáskörének jelentős része a kormányhoz, illetve a miniszterhez került. Ezentúl kormányrendet szabályozza majd a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiadását és a felhasználás ellenőrzését.

Az állami egészségügyi felsőoktatási intézmény egészségügyi szolgáltatójának szakmai felügyelete a szakminiszter kezébe kerül – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik