Belföld

Petícióval mentenék a romkocsmákat

Online petíciót és Facebook-csoportot indított több VII. kerületi szórakozóhely üzemeltetője, így tiltakozva Rogán gumijogszabálya ellen. Az internetes fórumokat is ellepték a háborgók.

„…Budapest egy olyan világváros, amely kultúrájának szerves részét képezi a kulturált éjszakai élet és szórakozás. Az éjfél utáni zárás súlyos károkat okozna Budapest kulturális életében, jelentős, a turizmusból származó bevételtől fosztaná meg a várost és számtalan ember állását veszélyeztetné. Tiltakozom a kereskedelmi törvény módosításának ilyen alkalmazása ellen, és kérem a kerületi önkormányzatokat, hogy vonják vissza a határozatokat!” – olvasható a “Szórakozom éjfél után. Pont.” elnevezésű, a csendrendelet ellen tiltakozó petíciós oldalon. A dokumentumot alig egy nap alatt több mint 600-an írták alá.

A – többi közt – a Szimpla Kert, a Kirakat, az Illegál, a Bobek, az Ellátó kert, a Trafiq üzemeltetői petíciójukkal azt akarják elérni, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a Rogán Antal által kezdeményezett törvénymódosítást, és „kezdjen egyeztetést a civilekkel, valamint biztosítson beleszólást az érintetteknek.”


Szimpla Kert – Fotók: Neményi Márton

Hasonló népszerűségnek örvend a „romkocsmák félhomályában merengő diplomások” körében a „Kérjük levélben Rogán Antalt, hogy vessen véget Budapest romkocsmátlanításának!” Facebook-oldal és a petícióval megegyező elnevezésű – szintén a közösségi oldalon létrehozott – csoport, amelyhez 17 óra alatt több mint 15 ezren csatlakoztak.

Éjfélig tart a jókedv

Az Index csütörtökön számolt be arról, hogy több VI. és VII. kerületi szórakozóhely után pár nappal ezelőtt a Kazinczy utcai Ellátó kert és a Szimpla Kert is olyan határozatot kapott a kerületi jegyzőtől, amely megtiltja az éjfél utáni nyitva tartást. A korlátozásra egy Rogán Antal által kezdeményezett törvénymódosítás nyújt lehetőséget, amely eredetileg a prostitúció és a drogkereskedelem visszaszorítása érdekében jött létre, de a kerületek főként az utcai zajongás megakadályozására alkalmazzák – írja a hírportál.

A jegyző szerint a Szimpla Kert esetében az éjfél utáni tilalomra “közbiztonsági, személy- és vagyonbiztonsági okok” miatt van szükség, valamint azért, mert a szórakozóhely előtt megálló taxik akadályozzák a forgalmat, illetve mert a hely nem rendelkezik zeneszolgáltatásra szóló engedéllyel.

Zsendovits Ábel, a Szimpla ügyvezetője és egyik tulajdonosa az Indexnek azt mondta, a határozat a konkrétumokra nem tér ki. Hangsúlyozta: a zeneszolgáltatásra van engedélyük, a Kazinczy utcában megálló taxikra való hivatkozást pedig igazságtalannak tartja, hiszen ez olyan, mintha a hozzájuk még meg sem érkezett vendégekért is nekik kellene vállalni a felelősséget. A tulajdonos hozzátette: 15 napon belül fellebbeznek a határozat ellen, így a nyitva tartást addig nem korlátozzák.

Az Index úgy tudja, az éjfél utáni bezárásra kötelezett helyek listája folyamatosan bővül, így a következő napokban várhatóan több VI. és VII. kerületi szórakozóhely is hasonló határozatot kap.

Lakók vs. bulituristák

Míg a VI. és VII. kerület felkapott helyeinek környékén élők elsősorban az üvöltő, törő-zúzó és autókat felborító részeg fiatalok és az általuk otthagyott szemétkupacok miatt panaszkodnak, a szórakozni vágyók a korlátozásból adódó visszásságokon értetlenkednek.

„Azt gondolom, működési engedélyeket kiadni olyan létesítményekre, amelyekre a beruházók milliókat költenek, és a működésüket később korlátozni, legalábbis arcátlanság. Azt gondolom, hogy az ott élő elégedetlen lakók ingatlanainak értéke a beruházások kapcsán jelentősen nőtt. Azt gondolom, hogy a szórakozóhelyeket büntetni az egyének bűneiért, jogsértő. Azt gondolom, hogy a kormányzat kötelessége rendfenntartásról gondoskodni az adófizetők pénzéből. Azt gondolom, rengeteg bevétele származik a kormányzatnak a turizmusból. Azt gondolom, aki ezt nem látja, az ne kormányozzék” – fejti ki véleményét egy facebookozó a „Szórakozom éjfél után. Pont.” oldalon.


Már 2010-ben is tiltakoztak

„Annyira nehéz ez a Fidesz, meg aki ilyen fa*ságokat kitalál, főleg, hogy többé nem fognak jönni kis hazánkba külföldről:’Nem lehet éjfél után szórakozni’. Én is szeretek nyugisan pihenni, de van más mód is a bezárásokon kívül…” – háborog egy másik kommentelő.

Akad olyan is, aki szerint a „romkocsmáktalanítás” után már nem lesz miért érdemes Budapestre utazni: „Már megint meg kell szüntetni valamit, ami híressé vált az egész világban. Emlékszem a sziget vesszőfutására, amit Tarlós elvtárs próbált ellehetetleníteni. budapest nem jó hely, de nem kellene még jobban lenyomni. ugyanakkor vicces, hogy az éjfél utáni nyitva tartás után kb semmi nem marad, amiért érdemes itt lakni vagy ide utazni…”

„Milyen érdekes, hogy a Klauzál u. és a körút közötti zóna kimaradt a világörökség “puffer”zónájából. Ahol a Fogasház/kert komplexum, meg még egy csomó hely található. Akárcsak a nyolc ker. belső fele, tehát az egész Palotanegyed, ill. a Ráday utca, és környéke.” – ad további ötleteket a jegyzőknek egy másik hozzászóló.

Nincs háború

A Csendkirály programban vizsgálták nyáron és ősszel a főváros belső kerületeiben, hogyan viselik az ott lakók a sok szórakozóhelyet és az azokkal járó kellemetlenségeket. A nyári felmérésben a VI. és a VII. kerületben is csak az átlagot kissé meghaladó mértékben jelentett problémát a zaj a megkérdezettek szerint.

Az őszi felmérésben valamivel nagyobb problémának látták a helyi lakosok az éjszakai élettel járó zajt – különösen igaz volt ez a VII. és VIII. kerületre. Ennek valószínűleg a cigistop az oka, a dohányzók miatt ősszel többen és tovább vannak éjjel az utcán.

A megkérdezettek alapvetően úgy vélekednek, hogy a helyi lakosság és a szórakozni vágyók jól megférnek egymással. A belső kerületi lakosok a kutatások alapján nem gondolják, hogy a szórakozással járó esetleges zajproblémára a szórakozók kitiltásában rejlene a megoldás.


Februárban eldől

Rogán Antal múlt héten azt nyilatkozta, hogy a törvény csak minősített esetekben alkalmazható a szórakozóhelyeken, például akkor, ha ott drogot árulnak vagy lányokat futtatnak. Minden más esetben a politikus szerint – hasonlóan a tulajdonosok álláspontjához – jogalkalmazói túlkapásról van szó, és a jogszabályhoz hozzá lehet még nyúlni. “Ha a jogalkalmazói gyakorlat, nevezetesen a rendőrség gyakorlata jelentősen eltér a jogalkotó szándékától, akkor készen állok arra, hogy februárban pontosítsuk vagy módosítsuk a törvényt” – ígérte az V. kerületi polgármester.

Önt zavarják az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyek? Merengjen és szavazzon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik