Belföld

Nincs vizsgálat a Kubatov-lista ügyében

kubatov gábor (kubatov gábor, )
kubatov gábor (kubatov gábor, )

Az adatvédelmi biztos egyetlen nap alatt elutasította a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladás Egyesület beadványát, és azt mondta: nincs miért vizsgálatot indítania az újabb Kubatov-botrány ügyében.

Az egyesület a napokban töltötte fel az internetre azt a kisfilmet, amelyet a Fidesz készíttetett korábban. Ezen a párt aktivistái láthatók munka közben, amikor a pécsi polgármester-választás idején számba veszik a párt szimpatizánsait és azokat, akik valószínűleg sosem fognak rájuk szavazni. A belső használatra készült filmen megszólal Kubatov Gábor, a párt kampányigazgatója is.

A Haza és Haladás azért fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetőjéhez, mert álláspontja szerint a film bizonyítja, hogy a Fidesz az állampolgárok tudta nélkül készített listát politikai meggyőződésükről.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke egy nappal a beadvány megérkezése után elkészítette válaszát. Ebben azt írja: Jóri András ombudsman már korábban, egy akkor nyilvánosságra került titkos hangfelvétel nyomán vizsgálta az ügyet, de nem talált arra utaló jelet, hogy létezne pártszimpátia-alapú nyilvántartás a Fidesznél.

Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke a Népszabadságnak azt mondta: csalódottak, hogy Péterfalvi Attila már a látszatra sem ad, és egyetlen nap alatt dönt egy beadványról, ráadásul egy korábbi vizsgálatra hivatkozva.

Az egyesület mellett a Jobbik is vizsgálatot sürgetett a videó ügyében. A párt személyes adattal való visszaélés miatt tett feljelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik