Belföld

Kicsapta a biztosítékot a „Kubatov-videó”

kubatov elleni mszp tüntetés 2010 (kubatov elleni mszp tüntetés 2010)
kubatov elleni mszp tüntetés 2010 (kubatov elleni mszp tüntetés 2010)

A jobbik feljelentést tesz, az Együtt 2014 az adatvédelmi hatósághoz fordul.

Az ellenzéki párt személyes adattal való visszaélést és választás rendje elleni bűncselekményt gyanít a Fidesz-pártigazgató kiszivárgott “oktatófilmje” alapján. Németh Zsolt pécsi országgyűlési képviselő és Novák Előd alelnök közleménye szerint a videó bizonyíték “a Kubatov-listák törvénytelenségére és a Fidesz pártigazgatójának gátlástalanságára”.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy “az újabb botrány árnyékában hagyjon fel a nemzeti konzultációnak nevezett propagandával és adatgyűjtéssel, miután nyilvánvalóvá vált, hogy ki listázza a magyar állampolgárokat, kartonnal és vonalkóddal látva el őket”. Az ellenzéki politikusok szerint Kubatov Gábor “titkos oktatófilmje összhangban van a 2010-ben kiszivárgott hangfelvételekkel, mely szerint a Fidesz elnökségének tudtával folyik az országos adatbázis-építés, amiben azt is nyilvántartják, ki milyen más pártnak a szimpatizánsa. A pécsi eset csak egy része az orwelli valóságnak”.

Az internetre a hétvégén kerül felt egy videó arról, hogyan készült fel a Fidesz a 2009-es pécsi időközi polgármester-választásra. Sajtóhírek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt munkatársa hozta nyilvánosságra a Fidesz “szigorúan belső használatra készült” videóját.

Az Együtt 2014 az adatvédelmi hatósághoz fordul

Az Együtt 2014 Péterfalvi Attilához, az adatvédelmi hatóság vezetőjéhez fordul, miután Kubatov Gábor a videóban nemcsak elismeri azt, amit 2010 tavaszán, a választások előtti hetekben még tagadott, hogy a “Kubatov-listák” igenis léteznek – írta a választói mozgalom.

A Kubatov-lista kifejezés illegális adatbázisokat takar, azok ugyanis vélhetően nemcsak a legálisan gyűjtött és nyilvántartott választói adatokat tartalmazzák, hanem azokat is, amelyek rögzítésére, adatbázisba rendezésére sem az érintettek, sem a hatályos jogszabályok nem adtak felhatalmazást a Fidesznek. A videóból kiderül, hogy a választók neve és címe mellett a Fidesz nyilvántartja, ha valaki “nem a barátjuk”, az adatkezeléshez hozzá nem járuló barátok és családtagok egyéb, védendő személyes adatait, beleértve az otthon tartózkodás tényét is – közölte a választói mozgalom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik