Belföld

“Hoffmann Rózsa pozíciója stabil”

Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)
Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)

Sok érdek sérült, de már látszik a kibontakozó eredmény az oktatásban - mondta évértékelőjében Harrach Péter. A KDNP  frakcióvezetője szerint pártja a részarányának megfelelően, sőt a fölött tudta érvényesíteni elképzeléseit a kormányzati munkában. Szerinte az oktatási tiltakozások során már nem a diákok helyzetéről van szó, hanem ellenzéki erők politikai akciójáról.

Részarányának megfelelően, sőt a fölött tudta érvényesíteni elképzeléseit a kormányzati munkában a KDNP. Ezt Harrach Péter, a párt frakcióvezetője mondta a távirati irodának adott évértékelő interjúban. A politikus úgy látja, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pozíciója stabil a kormányban. Szerinte az oktatásban az átalakításakor – bár sok érdek sérült, és ellenállást váltanak ki a változások – már látszik a “kibontakozó eredmény”, ha a pedagógus-életpályamodellt, illetve a köznevelési rendszer átszervezését nézik.

Harrach Péter úgy véli, a felsőoktatásban a probléma az volt, hogy “elburjánzottak” a szakok, nem voltak képesek az intézmények használható diplomát adni, és a diákok jelentős része “kellemes időtöltésnek tekintette” az egyetemi-főiskolai létet. A koncepcióváltás Harrach Péter szerint biztosítani fogja, hogy a megfelelő felkészültségű diákok ingyen tanuljanak, ha vállalják, hogy meghatározott ideig Magyarországon dolgoznak. A tiltakozások szerinte érhetőek voltak, hiszen úgy érezték a diákok, “beszorulnak a keretek közé, és a jövőjük eladósodással indul”. A frakcióvezető azon sem csodálkozik, csak jellemzőnek tartja, hogy politikai pártok és holdudvaraik rögtön beálltak a megmozdulások támogatóinak sorába. Úgy tűnik, most, amikor a kérdés rendeződik, és mégis folytatódnak a tiltakozások, már nem a diákok helyzetéről van szó, hanem az említett ellenzéki erők politikai akciójáról – mondta.

AB-hiszti és komoly eredmények

Arra a kérdésre hogy mire számít a választási eljárásról szóló törvény kapcsán, közölte: úgy látja, hogy az Alkotmánybíróság “frusztrált állapotban van”, és nagy örömét leli a törvények megsemmisítésében.

Az elmúlt évet értékelve kitért arra, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv több pontját a KDNP javasolta, ezek között említette a gyermeknevelésről visszatérők alkalmazását és a tartósan munkanélküliek támogatását. Szólt arról, hogy a devizahitelesek megsegítésének részeként az idén éreztette hatását az árfolyamgát és a végtörlesztés lehetősége. Kitért az önkormányzati rendszer megújítására, a középosztály megerősítésére is, és jelentős eredménynek nevezte, hogy sikerült csökkenteni az államháztartási hiányt, tartják a hiánycélt, miközben csökken az államadósság is. A túlzottdeficit-eljárásról azt mondta: ha az unió következetes, Magyarországnak mindenképpen ki kell kerülnie ez alól.

“Dinamikus kapcsolat” és pártfegyelem

A két kormánypárt kapcsolatáról azt mondta: a döntések meghozatala előtt igyekeznek érvényesíteni a KDNP szempontjait, és ez az esetek túlnyomó részében sikerült is, de van néhány kérdés, amiben a többség véleményét el kellett fogadni. A KDNP ugyanakkor a részarányának megfelelően, sőt a fölött tudta érdekeit érvényesíteni – állapította meg. Harrach Péter azzal kapcsolatban, a választmány határozott hangú állásfoglalást fogadott el arról, hogy aki nem ért egyet a szövetségi politikával, az távozzon a pártból, azt mondta: két, “egymással dinamikus kapcsolatban” lévő célja van a KDNP-nek. Az egyik, és ez mindenek feletti, az ország megújítását célzó programok végrehajtása. A másik a KDNP saját törekvéseinek érvényesítése.

Egyedül is megállnák a helyüket

A politikus meggyőződése, hogy a szövetségi rendszeren belül is fel tudják a saját arculatukat mutatni, és a céljaikat el tudják érni, jobban, mint ha önállóan indulnának. De az a véleménye, hogy a KDNP önállóan is “megugraná” az 5 százalékos küszöböt, ahogy ezt már tette korábban. Harrach Péter a kisebbik kormánypárt tavaszi tervei közül a magáncsőd védelméről szóló törvényjavaslatot emelte ki, azt mondta: remélik, hogy az hosszú előkészítés után napirendre kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik