Belföld

El se búcsúzhattak a nótára cserélt rádiósok

Danko-Radio(1)(960x640)(1).jpg (dankó rádió, )
Danko-Radio(1)(960x640)(1).jpg (dankó rádió, )

A közrádió regionális adásai helyett szombattól a nótákat sugárzó Dankó Rádió műsorát lehet hallgatni.

A Magyar Rádió vidéki szerkesztőségeiben december 21-én dolgoztak utoljára, frekvenciájukon holnaptól klasszikus magyar nótákat és operettslágereket fognak adni.

Központi utasításra nem búcsúzhattak el a hallgatóktól azok a vidéki rádiósok, akiknek a munkahelye a mai napon megszűnik – mondta el a hvg.hu-nak az egyik elbocsátott rádiós. Ezt azzal indokolták, hogy a rádió marad, csak a tartalom változik.

A pár évvel ezelőtt még 18-25 fős regionális szerkesztőségek egyébként mára 6-7 fősre apadtak. A megmaradt, most elküldött rádiósokat ráadásul nem hivatalos úton tájékoztatták a változásról, hanem három héttel ezelőtt a Déli Krónikából tudták meg, hogy megszűnik a munkahelyük. Csak néhány napja kézbesítették a felmondásukat.

A miskolci hallgatók tiltakoznak

A Miskolci Rádióért tenni akarók közösségét alapították meg civilek pénteken, akik amiatt demonstráltak, mert a Magyar Rádió miskolci regionális stúdiója december 21-én utoljára adott műsort.

Pankucsi Márta jogász-szociológus a rádió szerkesztőségének helyet adó Borsodi Nyomda irodaháza előtt tartott megmozduláson azt mondta: “Mi, miskolci polgárok kinyilvánítjuk igényünket, hogy városunknak továbbra is legyen saját, a köz szolgálatát ellátó rádiója, hisszük, hogy a közpénzből fenntartott közszolgálati Magyar Rádiónak ezután is kitüntetett feladata a helyi társadalmak számára a nyilvánosság biztosítása.”

Hajnal József, a szerkesztőség korábbi vezetője a demonstráción azt mondta: az interneten szólal meg újfent a Miskolci Rádió.

Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója december 4-én jelentette be, hogy karácsony előtt kezdi meg adását a Dankó Rádió. A klasszikus magyar nótákat és operettslágereket sugárzó csatorna az eddigi Régió Rádió frekvenciáin szól majd, a regionális híradások átalakítása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik