Belföld

Nótával támad a közmédia

A vidéki stúdiók helyett klasszikus magyar nótákat és operettslágereket adnak.

Dankó Rádió néven klasszikus magyar nótákat és operett slágereket sugárzó csatornával erősít a közmédia. Az új rádió az eddigi Régió Rádió frekvenciáin szól majd, jelentette be Böröcz István. Ahogyan korábban megírtuk, a regionális rádiós stúdiók nagyobb részét felszámolja a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Böröcz István vezérigazgató a Hir24-nek azt mondta, hogy a nemzetiségi műsorok gyártására megmarad a pécsi és a szegedi stúdió, de jelentős létszámcsökkentéssel. Hogy hány embertől válik meg az alap a most tervezett csoportos létszámleépítéssel, azt nem tudta megmondani, de jelezte, igyekeznek minél több munkavállalót megtartani.

250 ember

Mindenesetre úgy tudjuk, hogy az MTVA jelenlegi tervei szerint a harmadik csoportos leépítés keretében összesen 250 embert bocsátanak el, ebből nyolcvanat a rádiós területről, ezen belül pedig negyvenet a vidéki stúdiókból. Az igazán nagy leépítés azonban a televíziósok közül várható.

Nem spórolni akartak

Arra a kérdésre, hogy mennyit spórol a közmédia a vidéki stúdiók bezárásával és egy nótarádió indításával, Böröcz István úgy fogalmazott, hogy nem a spórolás vezette a közmédia vezetőit, amikor kitalálták, hogy az eddig MR7 néven, interneten futó csatornát igazi rádióadóvá alakítják. Böröcz elmondta, hogy a regionális rádióadások jövőjének meghatározásakor merült fel, hogy a magyar nóta kiszorult a médiából, annak ellenére, hogy szerinte sokmilliós, zömében vidéken élő tábora van a műfajnak. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MTVA nem csak úgy vágott bele a nótarádióba. Végeztek kutatást is, hogy felmérjék, mekkora igény van egy ilyen csatornára. A sajtóanyagban csak annyi szerepel a felmérésről, hogy „közel három millió ember szereti ezt a műfajt”. Az MTVA sajtóirodája későbbre ígérte a kutatás részleteit.

Kívánságkosár

Mindenesetre Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója közölte: meggyőződése, hogy a Dankó Rádió a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádió mellett a maga műfajában szintén piacvezető lesz. Ebben segíthet, hogy jelenleg sehol nem működik olyan rádió az országban, amely tisztán nótát és operett slágereket játszana.

Az új csatornának 3 hangja lesz. Reggel a felelős szerkesztő Tarnai Kiss László, napközben a Kívánságkosárból ismert Erdélyi Claudia, este pedig Asbóth József tart a hallgatókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik