Belföld

Balog: a fiatal orvosok vették az üzenetet

műtét (műtét, )
műtét (műtét, )

A humánminiszter szerint visszaesőben az elvándorlás, és jó jel az is, hogy a vártnál többen jelentkeztek az ösztöndíjra, amelynek feltétele a hűség.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár novemberben jelentette be, hogy a szakorvosjelölteknek szóló Markusovszky- és a szakgyógyszerészjelölteknek szóló Than Károly-ösztöndíjprogram mellett a gyermekorvosjelöltek számára Méhes Károly-ösztöndíjprogramot hirdetnek.  A programban részt vevő szakorvos-, illetve szakgyógyszerészjelöltek havi nettó 100 ezer, a gyermekorvosjelöltek pedig havi nettó 200 ezer forintos támogatásban részesülnek, ha vállalják, hogy a program végeztével legalább annyi ideig ugyanott dolgoznak majd, mint ameddig a támogatást kapták, és nem fogadnak el hálapénzt.

Balog Zoltán szerint két hónap alatt a három ösztöndíjprogramra csaknem 640 érvényes pályázat érkezett. A programban rendelkezésre álló keretből 522 rezidenst tudnak támogatni.

„Az elvándorlás mértéke mindenképpen fokozódott” – mondta, hozzátéve, hogy ez a folyamat meg fog állni. Reményei szerint a jövőben csak olyan módon mennek majd külföldre a fiatalok, hogy kint szerzett tudásukat – visszatérve – Magyarországon hasznosítsák.

Az elvándorlás csökkenő tendenciája és a túljelentkezés a rezidensek ösztöndíjprogramjára a miniszter szerint azt jelzi, hogy a fiatal orvosok kezdik megérteni az üzenetet.

Lapinformációk szerint az országot elhagyó orvosok száma az idén csúcsot dönthet.

Holnap szentesítik az 55 ezret

A tárcavezető pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón a felsőoktatásról is szót ejtett. Azt mondta: az új rendszer legfontosabb követelménye, hogy a magyar adófizetők pénze, amelyet abba fektetnek, hogy a fiataloknak hasznos és erős diplomájuk legyen, valamint az abból következő haszon a fiatalok és egyúttal az ország javára is váljon.

A felsőoktatás átalakításáról Balog Zoltán kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök még pénteken aláírja azt a kormányhatározatot, amely a felsőoktatásba jövőre felvehető hallgatók minimális 55 ezres létszámáról szól. A miniszter hozzátette: szombaton várja a hallgatók képviselőit, hogy folytassák a tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik