Belföld

Nem lesz, aki gyógyítson

muto(210x140)(1).jpg (műtő, orvos, kórház)
muto(210x140)(1).jpg (műtő, orvos, kórház)

Bár egyre több magyar orvos végez az egyetemeken, mégis fenyeget az orvoshiány, mivel kevesebben maradnak itthon - írja a Világgazdaság.

Az első fél évben 542 orvos keresett külföldön munkát a nagyobb fizetés és a jobb munkakörülmények reményében, és gondot jelent az is, hogy a végzősök egy része nem marad a gyógyításban. Ráadásul az orvosok negyede akár már holnap nyugdíjba mehetne.

A hazai egyetemeken végzett fiatal magyar orvosok évekkel ezelőtt még pótolni tudták a külföldre távozókat, 2008-ban azonban ez megváltozott, és azóta lényegesen többen kérik ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást, mint ahányan diplomáznak. A legtöbb távozó a 40 év alattiak közül kerül ki.

Idén eddig 1419 doktor kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges papírokat, de ez a szám még nőhet. A migráció ugyanis mindig az év második felében gyorsul fel – a diploma és a szakorvosi végzettség megszerzése után. A lap korábban azt is megírta, hogy idén csúcsot dönthet az egészségügyi dolgozók elvándorlása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik