Belföld

Orbán: 1700 önkormányzaton segített az állam

Eddig 1700 ötezernél kevesebb lakosú település önkormányzatának 80 milliárd forint összegű adósságát vállalta át az állam - közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Nyíregyházán.

Már csak 14 olyan település maradt, ahol az adósságátvállalás még nem történt meg – mondta a sajtótájékoztatón a kormányfő, miután a város adósságrendezéséről tárgyalt Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy az érintett települések vezetőivel a tanulságok levonásáért közösen tekintik át, hogy miként halmozódhatott fel a jelentős, egy lakosra jutó mintegy egymillió forint összegű tartozás.

Orbán Viktor megemlítette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 települési önkormányzatának 23 milliárd forint összegű adósságát vállalta át az állam, és Nyíregyháza polgármesterével arról kezdtek egyeztetést, hogy a város 20 milliárdos adósságállományát egyszámjegyűre mérsékeljék.

A miniszterelnök kifejtette: az önkormányzatok országosan akkora adósságot halmoztak fel, hogy az egyéves törlesztési kötelezettsége 150 milliárd forintot igényelt. Ez az összeg a bevételük egyharmada volt, hasonló arányú, mint az ország törlesztési kötelezettsége – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az állami adósságátvállalással “könnyebb helyzetbe” kerülnek a települési önkormányzatok, és a “felszabaduló összeget” fejlesztésekre fordíthatják.

Orbán Viktor szerint az állami adósságrendezés a Fidesz-KDNP-s kormány által véghezvitt átalakítások eredménye, annak köszönhető a minimálbér infláció feletti emelése, valamint a gáz- és áramdíj 10 százalékos csökkentése is.

“Az elvégzett munka után könnyebb, simább lehet az élet” a következő évben, majd 2014-ben és 2015-ben is – hangsúlyozta.

Kovács Ferenc polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a kapott kormányzati segítséggel a szennyvízberuházást 2013 őszére be tudják fejezni, az adósságrendezés után pedig elkezdhetik a munkahelyteremtést segítő infrastrukturális, turisztikai és közintézmény-fejlesztéseket.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre beszélt a felsőoktatás átalakításáról is. Megismételte: a legfontosabb cél, hogy a hallgatók piacképes diplomát szerezhessenek tanulmányaik során, ne olyat, amivel nem lehet elhelyezkedni.

Hozzátette, igaz ez a szakképzésre is, ahol a végzősök nem jutnak megfelelő, a munkaerőpiaci követelményekhez igazodó tudáshoz, ezen szintén változtatni kell.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy magas, mintegy 30 százalékos a “lemorzsolódás” a felsőfokú oktatási intézményekben, ami elfogadhatatlan. “El kell érni, hogy a felvett hallgatók vegyék komolyan a tanulmányaikat” – hangsúlyozta.

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy “amolyan fordított Marsall-segélyként” gazdagabb országoknak képezzen ki diplomásokat állami finanszírozással – hangsúlyozta a kormányfő.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson a miniszterelnök felavatta a kormány, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a helyi önkormányzat közreműködésével felépített műfüves labdarúgópályát.

“Lehetünk sikeresek, sőt, világhírűen sikeresek akkor is, ha magyarok vagyunk, akkor is, ha vidékiek vagyunk és akkor is, ha egy kistelepülésen születtünk” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ennek eléréséhez csak össze kell fogni, segíteni kell egymást, fel kell ismerni és gondozni kell a tehetségeket.

“Magyarország csak abból építheti meg a jövőjét, amije van: a munkánkból, az eszünkből, a tehetségünkből, ehhez pedig meg kell becsülnünk, amink van” – mondta a kormányfő.

Az általános iskola udvarán épített műfüves pálya avatásán Orbán Viktor mellett részt vett Hovánszki György polgármester, Mészöly Kálmán, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, valamint Dzsudzsák Balázs, a Dinamo Moszkva játékosa. A mintegy 33 millió forint értékű fejlesztés kapcsán Szalacsi Árpád, az MLSZ megyei vezetőségének tagja elmondta: a beruházás a szövetség sportfejlesztési programjának támogatásával és az önkormányzat harminc százalékos önereje révén valósulhatott meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik