Belföld

Sorfallal fogadták a diákokat listázó igazgatót

diáktüntetés (diáktüntetés, diák, hallgató, )
diáktüntetés (diáktüntetés, diák, hallgató, )

Az egyik balatonalmádi középiskola diákjai azért háborodtak fel, mert igazgatónőjük jegyzőkönyvezte a tanulók keretszámokkal kapcsolatos nézeteit.

„A végzősök sorfallal fogadták reggel a tanárokat, köztük az igazgatót” – többek közt ez olvasható azon a tegnap este létrehozott Facebook-oldalon, melyet az balatonalmádi Magyar-Angol Két tannyelvű Gimnázium öregdiákjai hoztak létre.

Jegyzőkönyv a diákok nézeteiről

Mint arról kedd délután a hvg.hu beszámolt, egymás után hívták be az iskola végzős diákjait, és tanáraikat az igazgatói irodába és faggatták ki arról, hogy beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, illetve a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük. Mindezt felháborodott szülők osztották meg a lappal.

Azt is elmondták, hogy az igazgatónő a beszélgetésekről jegyzőkönyvet készített, amelyeket elvileg szerdán kellene elküldenie a helyi kormányhivatalba. Gránásiné Bácsi Tünde igazgató nem cáfolta a lapnak a beszélgetéseket és a jegyzőkönyveket. A Veszprém Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke azt kérte, hogy e-mailben továbbítsák neki a kérdéseket.

„Szégyelljük magunkat Ön helyett!”

A balatonalmádi tanulók, szülők és öregdiákok felháborodtak. A történések miatt petíciót írtak az igazgatónőnek az alábbi szöveggel:

„Tisztelt Igazgató Asszony!

Mi, mint a Balatondalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium volt diákjai mélységes felháborodással értesültünk arról, ami a gimnáziumban történt: diákokat és tanárokat hallgattak ki, jegyzőkönyvezték a szavaikat stb. Nem használjuk az “állítólag” kifejezést, mivel a beszámolók hitelesnek tűntek! Egyelőre 5 tanárról és 14 diákról lehet tudni!

Azt természetesen nem tudjuk eldönteni, hogy ténylegesen el is juttatják-e a Kormányhivatalba a felvett jegyzőkönyveket, de maga az eljárás olyan elképesztő, hogy alig találunk szavakat, pedig anno ebben a gimnáziumban igen szépen megtanítottak minket fogalmazni… megfogalmazni a gondolatainkat, kiállni magunkért egy közösség tagjaként viselkedni, boldogulni az életben. Felvérteztek minket tudással, élménnyel, szeretettel. Tanáraink mindenkor kiálltak mellettünk, befogadó, támogató volt a közeg, amiben tanulhattunk, élhettünk!

Hova lett mindez, kérdem Önt, Igazgató Asszony? Hogy sikerült odáig eljutni, hogy ez az elképesztő, méltatlan és a “kihallgatottakra” nézve megalázó eset megtörténhetett… Almádiban???

Hol volt Ön, amikor ez az iskola még virágzott? És hogy lett Önből Igazgató? Mit tud ennek az iskolának a múltjáról? Mert hogy a szellemiségéből semmi nem érintette meg Önt, azt ez az ominózus eset is jól példázza!

Maximálisan elutasítjuk azt, ami az iskolában történt! Nem lehet a diákokkal való beszélgetéseket jegyzőkönyvezni, előzetes hozzájárulásuk nélkül. Az Önök eljárása a fegyelmi, illetve a büntető eljárásokéra emlékeztet!

Ellenben lehet sztrájkolni, mert az MINDENKINEK ALAPVETŐ joga! És Önnek nincs felhatalmazása (?) arra, hogy ezt megakadályozza. Előzetes felmérést maximum bizonyos alapellátás biztosítása végett tehet(ett volna!)

Ez egy valódi politikai kultúrával rendelkező országban soha, de soha nem történhetett volna meg! Az illegálisan adatokat gyűjtő, a diákokat és tanárokat megalázó/megfélemlítő vezetőket leváltják, ha már maguktól nem mondanak le tisztükről! De nem történhetett volna meg a “régi almádi gimiben! sem”

Szívből reméljük, hogy a diákságnak és a tanári karnak az a része, aki még nincs megfélemlítve, kiáll és hallatja a hangját, tiltakozik minden fórumon, és ha kell, megkeresi az Oktatási Jogok Biztosát is!

Mi abban látjuk feladatunkat, hogy az öregdiákokat szólítsuk ugyanerre!

Addig is szégyelljük magunkat Ön helyett is!”

Sorfal

A végzős diákok szerda reggel tehát sorfallal fogadták a tanári kart és átadták petíciójukat az igazgatónőnek. Mint az a Facebookon olvasható, az egyik tanárt felhívták szülők, és mondták neki, hogy közölje az igazgatóval: „Ha a jegyzőkönyveket délig nem semmisítik meg, akkor feljelentik az igazgatót, az igazgatóhelyettest és Kovács Zoltánt (Veszprém megye kormánymegbízottja – a szerk.) a rendőrségen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik