Belföld

Információs jogot sértett a Fidesz

Tóth Zoltán választási szakértő bírálja azt a filmet, amelyben a Kubatov-listák használatát oktatják a Fidesz-aktivistáknak.

„A filmben azon kívül, hogy az autók mennek és látni Pécs utcáit, minden törvénytelen” – mondta Tóth Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy nyilvánosságra került egy oktatófilm, amelyen a Kubatov-listák használatát oktatják a Fidesz-aktivistáknak.

A választási szakértő szerint nem lehet azokról nyilvántartást vezetni, akik nem járultak hozzá ahhoz, hogy egy ilyen pártkutatásban részt vegyenek, mint például a szomszédok vagy más politikai nézeteket vallók.

Tóth Zoltán elmondta: a pécsi időközi választásokon a kampánycsend alatt a pártelnök utasítására kampányoltak. Szerinte két alapvető alkotmányos jog is sérült, az egyik ezek közül az információs önrendelkezési jog, és a film bizonyítja, hogy visszaéltek az állampolgárok jogaival. Most már a rendőrségen, a bíróságon is lépéskényszer van – tette hozzá Tóth Zoltán, aki szerint ez a helyzet más, mint a hangfelvételek kiderülése idején.

A másik megsértett elv a választás titkosságának megsértése, amely a törvények szerint bűntettnek minősül, mert az exit-pollal szemben a Kubatov-listákhoz hasonló adatgyűjtésben való részvétel nem önkéntes – mondta a választási szakértő.

Az MSZP feljelentést tesz és az ombudsmanhoz fordul a Fidesz adatkezelése miatt. Az ellenzéki párt szerint az internetre a hétvégén felkerült videó újabb bizonyíték arra, hogy a Fidesz listázza a nem rá szavazókat. A szocialisták ezért személyes adattal visszaélés miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen, míg az adatvédelmi törvény megsértése miatt az alapvető jogok biztosához fordulnak. Korábban a Jobbik is bejelentette, hogy feljelentést tesz.

A Kubatov-lista működéséről itt olvashat többet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik