Belföld

Ezek várnak a képviselőkre jövőre

Hetente interpellációs blokkot, és két-háromhetenkénti plenáris ülésezési rendet javasol várhatóan az Országgyűlés elnöke az új házszabályban.

Egy hét plenáris ülés, egy hét bizottsági munka mellett lenne egy olyan hét, amit a saját választókerületében tölthetne el a képviselő – hangsúlyozta az esetleges változásokat Kövér László.

Munkás év volt

A házelnök „blődségnek” nevezte a név szerinti szavazást, és azt mondta, minden, ami nem titkos, az név szerinti, és az elektronikus rendszer nyilvántartja a szavazatokat. Kövér a részletes vitát kiváltaná egy olyan bizottsági előkészítő munkával, amely után a módosításokat már rögzítő törvényszövegről szavaznának a plenáris ülésen. Az Országgyűlés elnöke szerint az új házszabály csomó felesleges tevékenységet kivesz majd a rendszerből, és az ellenzékiek munkaterhe is csökken.

Kövér értékelése szerint meglehetősen munkás év volt az idei, jó érzés volt túllenni a költségvetési vitán, és tudni, hogy jövő évben biztos alapokra támaszkodhat az ország e téren. Reményének adott hangot, hogy a választási eljárásról szóló törvény kiállja az alkotmányosság próbáját, ő nem tartja azt aggályosnak.

Van esélye a Fidesznek

Arról, hogy mi viszi el az embereket regisztrálni vagy szavazni, azt mondta: a választók arról fognak dönteni, az adott lehetőségekhez képest melyik párt lesz képes nagyobb eséllyel elindítani az országot a felemelkedő pályán. Szerinte a Fidesznek az elmúlt 2 és fél éves tevékenysége alapján van esélye, az emberek több mint 20 év alapján egyre reálisabban látják az ország és a saját lehetőségeiket, kevéssé érzelmi alapon fognak dönteni, mint 2002-ben.

Arra, hogy a felsőoktatás ügyét felveszi-e a januári választmányi ülésre, úgy válaszolt: szerdán határoz a kormány, és annak a tükrében eldönti az országos választmány elnöksége, hogy indokolt-e egy rendkívüli ülés összehívása. Ő nem ért egyet a vonatkozó indítvánnyal – jelezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik