Belföld

Diáktüntetés kölcsönhangszóróval?

Kedden kora este mintegy száz fehérvári diák találkozott a színház épületénél, hogy elvigyék petíciójukat a kormányhivatal vezetőjének.

A Belvároson haladtak át a tüntetők, ahol útjuk során azt skandálták: diplomát akarunk!, illetve a mit hozzon a Jézuska szervezői kérdésre, kórusban válaszolták, hogy diplomát. A szervezők szerint 15 fehérvári középiskolából érkeztek a tüntetők, akik kulturáltan és szervezetten demonstráltak. Amikor a Városház térre érkeztek, ahol egy óvodás csoport adott elő adventi műsort, a tüntetők elhallgattak, és némán vonultak át a területen.

A kormányhivatal épületéhez érve nyílt levelüket felolvasták, amiben többek között átalakítást várnak, hogy a diákokban megbújó kétkedést eloszlassák és egy virágzó életképet láthassanak magunk előtt.

Kiszámítható jövőt szeretnénk és olyan opciókat, hogy a tanulók igenis beleszólhassanak az őket érintő ügyekbe! Ezek a mi álmaink. Segítsenek, hogy megvalósítsuk ezeket! – áll a nyílt levél végén, amit aztán három diákképviselő bevitt a kormányhivatalba Dorkota Lajos kormánymegbízottnak. Dorkota kedélyesen fogadta a diákokat, és a petíciót átvette, amit azonnal el is olvasott. A kormánymegbízott válaszában határozottan kijelentette, hogy örömmel fogja képviselni a fehérvári diákok érdekeit. A sajtó előtt rögtönzött párbeszédben a diákok szóba hozták a magyarországi munkavállalás lehetőségének rossz állapotát, amire Dorkota Lajos válaszában azt mondta, hogy éppen ezen dolgozzunk közösen, hogy a bajba hozott országot kivezessük a kátyúból. Azzal, ha a diákok csak itt tanulnak, aztán a tudásukat más országokban kamatoztatják, csak nagyobb bajba kerül az ország – mondta a kormányhivatal vezetője. Felhívta a diákok figyelmét a hatalmas államadósságra, ami mindenkit, a diákokat is sújtja.

Az egyik diák kitért az általa választott szak, az építészet hazai állapotára és arra, hogy itthon esély sincs a munkába állásra. Dorkota válaszában kifejtette: olyan beruházások, fejlesztések indultak meg a városban, a megyében, melyek éppen a jól képzett építész szakembereket igényli, bár tudjuk, hogy ma még rossz helyzetben van az építőipar.

A rögtönzött egyeztetésen közeledtek az álláspontok, amit a diákok megköszöntek, a kormánymegbízott pedig ígéretet tett ismét a fehérvári diákok érdekeinek képviseletére.

A három diákképviselő röviden jelezte a tüntetésen résztvevő diáktársainak a megbeszélés eredményét, majd a hangosbeszélővel megköszönték a jelenlétet, és feloszlatták a tüntetést. A hangosbeszélővel viszont akad egy kis bibi: kísértetiesen hasonlít ahhoz a hangosbeszélőhöz, amit a Demokratikus Koalíció felcsúti tüntetésén használtak. Bár az is elképzelhető, hogy ma már csak ilyen orifonokat gyártanak szerte a világban, de hogy még a ráakasztott tartószalag is éppen abból a vörös posztóból készült? Legrosszabb esetben kölcsönkérték a diákok…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik