Belföld

“A diákok már nem veszik be Orbán blöffjeit”

A szocialisták szerint a kormány kapkodása félelmet mutat, ami a bukás előszele. A DK sunnyogást és hazugságot emleget.

Véget ért a kormányzati mellébeszélés és szófacsarás időszaka. Magyarország fiataljai nem veszik be a kormány újabb ígéreteit – írja keddi közleményében az MSZP. A szocialisták szerint mindenki pontosan tudja, hogy nincs három nap alatt kidolgozott új felsőoktatási koncepció és órák alatt lezavart reform. A miniszterelnök állíthat bármit, a felsőoktatásból kivont sok tízmilliárd forint továbbra is hiányzik. A működőképesség megőrzéséért napi harcot vívó közoktatás káosza továbbra is megmarad.


Fotó: Kummer János

Az MSZP úgy látja, a miniszterelnök és pártja ezekben a hetekben veszíti el hitelessége utolsó morzsáit. “Az a kapkodás és ötletelés, amit látunk, félelmet mutat. Ez a bukás előszele. A diákok és a választók nem hülyék, és ezt nem befolyásolja, hányszor próbálják hülyének nézni őket” – írják.

Hozzáteszik: a szocialisták benyújtották a diákok 5+1 követelését az Országgyűlésnek, és vitát kezdeményeznek minden érintettel, hogy közös döntés szülessen a felsőoktatásról.

DK: Orbán Viktor javaslatai ostobák, sunyik és hazugok

A kormányfő “tisztességtelen játékot játszik” a felsőoktatás jelenlegi és leendő résztvevőivel, valamint azok családjaival, hiszen a legújabb, hétfőn elfogadott tervezet nem más, mint a korábbi javaslat sunyi átcsomagolása. Ezt mondta keddi sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint nem igaz, hogy a kormány meghallotta volna a tiltakozók hangját, hiszen az új szabályozás egyetlen pontban sem felel meg a hallgatók, diákok és oktatók által követelt 6 pontos javaslatnak.

Gyurcsány Ferenc üdvözölte az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum hétfői megalakulását, amellyel szerinte “nehézsúlyú ellenfelet” kap a kormány a tárgyalásokra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár az ellenvélemény elmondása fontos, de a demonstrációk nem oldják meg a helyzetet, ezért azonnali tárgyalásokat sürgetnek. A DK álláspontja szerint egyébként a 2013-ban induló tanévre érvényben kellene hagyni a jelenlegi szabályozást és így lenne idő kidolgozni a felsőoktatás átalakításának szabályait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik