Belföld

Három feltétellel nem lesz tandíj

rogán antal (rogán antal, )
rogán antal (rogán antal, )

Röghöz kötésért cserébe diploma átadó. A Fidesz képviselői döntöttek. Ángyán ismét renitens.

Orbán Viktor látogatta meg a Fidesz-frakciót hétfőn. A képviselőcsoport előtt három ügy szerepelt: a polgári törvénykönyv módosítása, a felsőoktatási törvény és a földtörvény kétharmadossá tétele.

Utóbbit meg is szavazta a frakció, mindössze egy ellenszavazat érkezett, de Rogán Antal frakcióvezető nem árulta el, hogy ki a másként gondolkodó. (Utóbb, más fideszesektől tudtuk meg, hogy Ángyán József szavazott nemmel, Tatabánya volt polgármestere, az “ángyánista” Bencsik János tartózkodott, a többiek helyeselték az előterjesztést.)


Fotó: Neményi Márton

A felsőoktatási törvény kapcsán Rogán azt mondta: a kormányzat meghallotta a társadalomban megjelent félelem hangját, ezért a szerdai kormányülésen minden bizonnyal az a döntés születik, hogy a jövő tanév egyetemistáinak három feltétellel nem kell tandíjat fizetniük.

Amiről már hétfőn döntenek:
Az alapképzésben eltörölnék a keretszámokat, a mesterképzésben viszont részben megmaradna a létszámszabályozás – derül ki az Országgyűlés költségvetési bizottságának hétfőn benyújtott módosító javaslatából.
A javaslat indoklása kitér arra, hogy korábban a 480 pontos skálán 200 pontban meghatározott minimális felvételi ponthatár azt a küszöbszintet jelölte, amely alatt a képzés folytatásához szükséges teljesítmény, képesség hiánya vélelmezhető. Ettől az évtől kezdődően az 500 pontos rendszerben 240 ez a határ, a felvételi eljárás szabályozása azonban ebben a részében statikus, nem képes az egyes képzések időben változó igényeire reagálni. (MTI)

Az ingyenességhez a diáknak el kell érnie a 240 pontos ponthatárt, vállalnia kell, hogy be is fejezi az egyetemet, és azt is, hogy Magyarországon marad.

Aki viszont már elkezdte tanulmányait, annak a jövőben sem kell tandíjat fizetni – hangzott el egy újabb fontos mondat.

A frakcióvezető üzent a szerdáig még a tüntetéssel kacérkodó diákoknak is: „Ne üljenek fel a politikai haszonlesőknek!”

A frakció döntései megfelelnek az Orbán Viktor legutóbbi Facebook-üzenetében foglaltaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik