Belföld

A törvényhozás hibáit az AB javíthatja

szabo-mate(210x140)(3).jpg (ingyenes, )
szabo-mate(210x140)(3).jpg (ingyenes, )

Az alapvető jogok biztosa szerint az Alkotmánybíróság (AB) döntésének üzenete, hogy házasság az egyik, de nem kizárólagos formája a családnak.

Szabó Máté – aki indítványozta az AB-nek a családvédelmi törvény egyes rendelkezéseinek megsemmisítését – részt vett a testület nyilvános határozathirdetésén, azt követően elmondta: nagy jelentőségű és előremutató határozatot hozott az AB. Döntése nyomán látható, hogy az alaptörvény jogkiterjesztő értelmezése és a nemzetközi normák magasabb rendűek, mint a törvényhozásban születő „ellentmondásos, elsietett, és emiatt hibáktól hemzsegő jogszabályok”.

Az AB két szélsőség között egyensúlyozott, amikor távol tartotta magát attól a kormánytöbbséghez közel álló értelmezéstől, amely szerint az alaptörvényt megalkotó parlamenti többség eleve az alkotmányos elveknek megfelelő jogszabályokat alkot, ugyanakkor elhatárolódott attól a felfogástól, amely elutasítja az alaptörvényt, és a „Vissza 1989-hez!” jelszavát képviseli – fejtette ki az ombudsman.

Az AB-nek az alaptörvényen és nemzetközi normákon alapuló kreatív, jogkiterjesztő értelmezése alkalmas arra, hogy a kormánytöbbség törvényhozásbeli hibáit korrigálja – hangsúlyozta Szabó Máté, aki hozzátette azt is: a döntés legfőbb üzenete az állampolgárok számára az lehet, hogy a házasság az egyik, de nem kizárólagos formája a családnak.

Az ombudsman kiemelte, hogy a családvédelmi törvény családfogalmának, illetve a törvényes öröklésre vonatkozó rendelkezéseinek megsemmisítéséhez nagyon sokféle, szerteágazó, konkrét joghatások fűződhetnek majd, például a különféle együttélési formákban élő gyermekek kezelése vagy a családi pótlék terén.

Az öröklési joggal kapcsolatos bizonytalanságot az AB döntése teljes mértékben megszünteti – mondta az alapvető jogok biztosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik