Belföld

40 ezren várják még a diákigazolványukat

diákigazolvány (diákigazolvány)
diákigazolvány (diákigazolvány)

180 ezer diáknak már nem kell A4-es igazolással bizonygatnia, hogy tanul. Akik még várnak a plasztiklapra, azoknak mostanában meg kell hosszabbítaniuk az igazolást.

A Hír24 kérdésére az oktatási államtitkárság elmondta, hogy mostanáig 180 ezer diákigazolványt adtak ki, 40 ezer még gyártás alatt van.

Azzal indokolják a csúszást, hogy az igénylési folyamat januárban megújult, majd több kisebb módosításon ment keresztül. Pontosabb igénylési adatokat kell beküldeni, és a befizetés rendszere is megváltozott. E változások miatt több a hiányos és hibás igénylés a rendszerben: 300 ezerből 80 ezer.

Az Oktatási Hivatal a hibátlan és hiánytalan igényléseket a rendeletben meghatározott határidőn belül legyártatja, a hibák javításában pedig az intézmények minden segítséget megkapnak a hivatal és az Educatio Nkft. munkatársaitól. Az igényléssel kapcsolatos tájékoztató levelek, az igénylési folyamat folyamatábrái a www.diakigazolvany.hu portálon megtalálhatók – tájékoztat a szakállamtitkárság.

Az új rendszer szerint az okmányirodában kell kérvényezni a diákigazolványt, a plasztikkártya elkészültéig az iskola ad igazolást, azzal is igénybe vehetők a kedvezmények.  Az igazolás azonban csak 60 napig érvényes, figyelni kell a lejáratára, mert ha még akkor sem jön a műanyag lapocska, akkor újabb A4-est kell kérni.

Az igazolás alapján megvásárolt diákbérleteken a jogosult oktatási azonosítóját kell feltüntetni.

Az igazolás sokkal egyszerűbben hamisítható, mint a kártya, de az államtitkárság nem tud visszaélésekről.

Az új igazolványokat szeptemberben szakmai konferencián méltatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik