Belföld

Visszalőtt a Jobbiknak a katasztrófavédelem

tuzoltok(1)(960x640).jpg (tűzoltók)
tuzoltok(1)(960x640).jpg (tűzoltók)

Határozottan visszautasítják a katasztrófavédők a párt állítását, amely szerint komoly baj van hivatalukkal, és veszélybe került a lakosság ellátása.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) visszautasítja Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő pénteki állításait, ugyanis – mint írták – a katasztrófavédelem rendszere az egységes irányítás, a fejlesztések és az átszervezések következtében sokkal hatékonyabbá vált. Az ellenzéki képviselő korábban arról beszélt: csökkentették a vonuló tűzoltók számát, növelték az adminisztrátorokét, és összességében nagyobb, költségesebb és sokkal rosszabb hatékonyságú rendszert hoztak létre. A politikus azt állította, problémák vannak a katasztrófavédelem és a tűzoltóság integrációja körül, és mára már veszélybe került a lakosság ellátása is.

Az OKF szerint a képviselő által elmondottak nem felelnek meg a tényeknek, félrevezetőek, és így alkalmasak arra, hogy megingassák a lakosság tűzoltók munkájába vetett bizalmát, mindez pedig ronthatja az állampolgárok biztonságérzetét. Ráadásul egy statisztika sem igazolja azt az állítást, amely szerint az átalakítások nyomán csökkent volna a vonulós tűzoltók száma. Azt sem, hogy tömegesen kérnék leszerelésüket a végrehajtói állomány tagjai. A teljes szervezetet illetően november végén 250-nel több betöltött státus volt, mint az év első hónapjában, a teljes létszám 533-mal emelkedett – írták.

A szervezet létszámának, felszerelésének, valamint informatikai eszközeinek növelését az tette szükségessé, hogy a januárban hatályba lépett katasztrófavédelmi törvény a korábbinál lényegesen több hatósági jogkört telepített a szervezethez – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik