Belföld

Jobbik: alkalmatlan Tél tábornok

A Jobbik szerint komoly gondok vannak a katasztrófavédelem és a tűzoltóság integrációja körül, mára már komoly veszélybe került a lakosság ellátása is.

Bertha Szilvia, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője – felidézve az elmúlt hetekben a tűzoltók kormányfőhöz írt nyílt levelét – kiemelte: csökkentették a vonuló tűzoltók számát, növelték az adminisztrátorokét, és összességében nagyobb, költségesebb és sokkal rosszabb hatékonyságú rendszert hoztak létre. Hozzátette: rendszeresek a balul sikerült riasztások.

Bakondi Györgynek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének nincs meg a szükséges végzettsége, ami posztja a betöltésére jogszabályilag alkalmassá tenné. A vonatkozó belügyminisztériumi rendelet szerint szakirányú felsőfokú végzettséggel kell rendelkezni, és a főigazgató határőr volt korábban. A teljes tűzoltóságot irányítani, átalakítani és integrálni rendszerszinten, elméleti és gyakorlati ismeretek nélkül nem lehet, és ez láthatóan kudarcot is vallott – tette hozzá.

Bertha Szilvia szerint nagy mértékű szakmai romlás következett be, és a vonuló tűzoltók beszámolóira hivatkozva azt mondta: mostanra komoly veszélybe került a lakosság ellátása az átalakítások miatt. Az ellenzéki politikus jelezte: írásbeli kérdést nyújtanak be arról, hogyan kívánja a kormány rendezni ezt a helyzetet. Ha több ezer tűzoltó felmond, össze fog omlani az országban az ellátás – jegyezte meg az ellenzéki képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik