Belföld

Jogsértő a rákosokon spórolni

korhaz(210x140)(4).jpg (kórház, )
korhaz(210x140)(4).jpg (kórház, )

Az ombudsman és a TASZ szerint nem lehet pusztán költséghatékonysági szempontok miatt korlátozni az egyes terápiás módszereket.

Az alapvető jogok biztosa az Emberi Erőforrás Minisztérium államtitkárának írt azonnali véleményében jelezte, elfogadhatatlannak tartja a nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikusan csökkentését célzó jogszabály-módosítás tervezetét. Szabó Máté szerint a tárca koncepciója a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek élethez és emberi méltósághoz való jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggésben súlyos alkotmányos aggályokat vet fel.

A biztos felhívta a szaktárca figyelmét arra, hogy a finanszírozási szabályok átalakítása oda is vezethet, hogy egyes szív- és érrendszeri betegséggel érintett betegcsoportok, bizonyos pszichiátriai kórképek, illetve előrehaladott tumoros folyamatok esetén a betegek gyakorlatilag nem részesülhetnek megfelelő orvosi ellátásban. A terápiák finanszírozásának átalakításával ugyanis a kezelő orvosok nem nyújthatják számukra az állapotuk alapján indokolt, a jobb életminőséget biztosító, illetve a szakmailag leginkább megfelelő – de esetenként költségesebb – ellátási formát.

Szabó Máté szerint tehát jelenlegi formájában a tervezet nem felel meg sem az Alaptörvény rendelkezéseinek, sem a magasabb szintű törvényi szabályoknak. Az alapjogi biztos jelezte azt is, hogy ha a rendelet tervezetét változatlan formában fogadják el, akkor – a korábbi ombudsmani gyakorlattal összhangban – megfontolja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve kezdeményezi a hatályba lépés felfüggesztését.

A biztos korábban már az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezte a cukorbetegek inzulin-ellátásával kapcsolatos társadalombiztosítási támogatások alkotmányosan aggályos átalakítása ügyében is.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is véleményezte a tárca terveit. Mint írják, “súlyosan kifogásolják, hogy a gyógyíthatatlannak látszó esetekben a betegek nem kapnak lehetőséget életük meghosszabbítására és annak méltó körülmények közti megélésére”.

Szócska államtitkár tegnap azt állította:  félreértelmezték az onkológiai készítmények támogatásának módosításáról szóló tervezetet, hiszen annak célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a számukra hatékony kezelést.Szerinte eddig  bevett gyakorlat volt, hogy olyanoknál is alkalmazták a költséges terápiát, akiknél nemcsak teljességgel hatástalan volt a kezelés, hanem akár még rontotta is állapotukat.

Az államtitkár kiemelte, ahogy az említett tervezetet, annak gyakorlati alkalmazásának részletszabályait is a szakmai szervezetekkel közösen dolgozzák majd ki. A tervezett intézkedésből várható megtakarításra az államtitkár azt mondta: nem a megtakarítás a cél. Mint mondta: egy hónapon belül megjelenik az az onkológiai projekt, melynek keretében 10 milliárd forintot fordítanak az onkológiai ellátás – ezen belül intézetek, diagnosztikai berendezéseik – fejlesztésére. Továbbá a szervezett szűrésekre is nagyobb hangsúlyt fektetnek a jövőben. Az onkológia területén mind a megelőzés, mind a kezelés tekintetében nem vissza-, hanem továbbfejlesztik a rendszert – mondta az államtitkár.

Előzőleg a Gyógyulj Velünk Egyesület a tervezetet úgy értelmezte: hamarabb fognak meghalni a rákbetegek. „Vastagbélrákos és végbélrákos betegek ezrei halhatnak meg korábban, ha változatlan formában életbe lép az emberi erőforrások miniszterének rendelettervezete” – hívta fel a figyelmet közleményében az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő szervezet.

A Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa is felháborítónak és betegellenesnek tartja a napokban közzétett tervezetet. Bodoky György az Indexnek azt mondta: a tervezet kifejezetten ellehetetleníti a vastagbélrák kezelését, és 8-10 éves visszalépést okoz a gyógyítás színvonalában. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint „a minisztériumi tervezetben kizárólag közgazdasági szempontok érvényesülnek, de ez nem tudja kifejezni azt, amit egy négy hónapos túlélés helyett egy 18 hónapos jelenthet egy-egy család számára.” MSZP: vonják vissza!

Az MSZP követeli – mint fogalmaznak – „a rákbetegek ezrei számára szenvedést kínáló” javaslatnak a visszavonását. Kökény Mihály, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerint a tervezetben foglaltak megvalósulása esetén több ezer végstádiumban lévő beteg nem kaphat esélyt arra, hogy meghosszabbodjon az az időtartam, amíg családjuk körében maradhatnak, sőt megőrizhetik munkaképes állapotukat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik