Belföld
mtva (közmédia, )

Lapáton a DTK-show munkatársai is

Kirúgták a Híradóból Alföldi Zoltánt is. A MÚOSZ tiltakozik.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felelőtlen, elfogadhatatlan döntésnek tartja a kulturális és közéleti műhelyek ellehetetlenítését, a vidéki stúdiók bezárását, olyan felkészült és megbecsült, a közszolgálati újságírást hivatásuknak tekintő kollégák elbocsátását, akik rátermettségüket évek, évtizedek munkájával bizonyították.

A MÚOSZ közleménye szerint a „minőségi és független közmédia működtetésének esélyétől a rendszerváltás óta soha ilyen távol nem szorította a magyar állam a közmédia alkotóit és közönségét”. A szervezet úgy véli: az együttműködés minden munkajogi szabályozás és szervezeti kultúra alapértéke, amit a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megcsúfol, amikor az érdekvédők részéről le nem zártnak tekintett tárgyalások közben az érintett dolgozókkal elbocsátásuk tervét ismerteti. Ez jogszerűtlen és az elvárható empátiát és emberiességet nélkülöző lépés, mely ellen a MÚOSZ elnöksége a leghatározottabban tiltakozik.

Mint megírtuk, tegnap megkezdődött a csoportos létszámleépítésben érintett közmédiás dolgozók kiértesítése. Olyan újságírók kaptak értesítést munkaviszonyuk megszüntetéséről, mint Rieger Johanna, aki még az olimpia alatt készítette az Abszolút London című műsort, de számos más műsor mellett az egykori Kultúrházat is erősítette. Érdekes, hogy az MTVA tegnapi közleményében éppen a most kirúgott szerkesztő műsorára hivatkozik pozitív példaként.

A kirúgások miatt tegnap felmondott az MTVA kulturális főszerkesztőségét irányító Rockenbauer Zoltán. Az első Fidesz-kormány kulturális minisztere kollégáinak jelentette be, hogy ő maga is távozik, helyettese, Bánki Ilona pedig nyugdíjba vonul. Rockenbauer a 2010-es kormányváltás után lett a kulturális főszerkesztőség vezetője, információink szerint sokáig harcolt embereiért, hiába.

A DTK-show munkatársai is a listán

Tegnap azonban sikerműsorok munkatársainak is felmondtak. Úgy tudjuk, hogy mennie kell a DTK-show több munkatársának is. A listán van két szerkesztő és egy operatőr is. Felmondtak Alföldi Zoltánnak is, aki az RTL Klubtól az ATV-hez igazolt, majd onnan ült át az MTV Híradó műsorvezetői székébe.

dtk show (dtk show, közmédia, )
Fotó: MTI / Zih Zsolt

Szerkesztőségek tűnnek el

Tegnap megkapta az előzetes értesítést munkaviszonya megszüntetéséről Józsa Márta, aki egykor az Este című műsor szerkesztője volt. Felmondtak Balla Györgyi riporternek és Czinege László szerkesztőnek, akik szintén voltak az Este munkatársai. Az ő kirúgásukkal jelenleg egyetlen ember dolgozik az alapnál azok közül, akik miatt a műsor Pulitzer-díjat kapott: Krizsó Szilvia.

Lefejezték a rádióban a Napközben stábját is. Mennie kell Barna Eszter szerkesztőnek, Szegedi Júlia szerkesztőnek és Flóri Annának is, aki szintén szerkesztette a műsort. Úgy tudjuk, hogy kirúgták M. Dénes Tamást, akinek korábban már megpróbáltak felmondani, de csak most sikerült. Várkonyi Benedek szintén a listán van. Neki egy éve is felmondtak, de akkor meggondolta magát az MTVA. Kirúgták Báthory Róbert szerkesztő-riportert is. Ő Rudi Zoltán elnöksége alatt került gyakornokként az MTV-be, a Kossuth Rádióba Such György elnöksége alatt hívták át. A Krónikától tegnap este elbocsátották Kertész Ádám riportert is, aki a Független Hírügynökségtől igazolt a Magyar Rádióba a Such-elnökség alatt.

Auth Magdának is mennie kell

De nem mondhat többet híreket Auth Magda sem, aki áprilisban betegsége miatt nem tudta felolvasni a húsvétvasárnapi híreket. Szintén megválik az MTVA Király István Dánieltől, akit szakszervezeti vezetőként korábban nem tudtak elmozdítani. Megkapta a felmondásról szóló értesítést Társi István riporter, Horváth Judit hírszerkesztő is. Ahogyan megválnak Sándor Erzsi riportertől és Bognár Mónikától is.

Tárgyalnak

A dolgozókat képviselő szervezeteknek sikerült elérni, hogy a MTVA vezetése és a Központi Üzemi Tanács (KÜT) vezetői között újrainduljanak a tárgyalások – tudta meg az eMasa Lázár Andrástól, a sztrájkbizottság elnökétől. Az MTVA az értesülést még nem erősítette meg.

„Rossz néven vesszük, hogy a munkáltató elkezdte átadni az értesítéseket a csoportos létszámleépítésben érintett újságíróknak, holott a munkavállalók szervezeteivel megkezdett tárgyalások még nem zárultak le mindkét fél számára elfogadható módon” – mondta el az eMasa érdeklődésére Lázár András, a sztrájkbizottság elnöke.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.