Belföld

Nem lesz hajtóvadászat a betegekre

Gyógyszer (gyógyszer)
Gyógyszer (gyógyszer)

A cél éppen az, hogy minél többen kapják meg a számukra hatékony onkológiai kezelést – állítja Szócska Miklós.

Az egészségügyi államtitkár szerint félreértelmezték az onkológiai készítmények támogatásának módosításáról szóló tervezetet, hiszen annak célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a számukra hatékony kezelést. Szócska Miklós egy konferencia szünetében reagált azokra a sajtóhírekre, hogy egy tervezet szerint a végstádiumú rákos betegek számára nem támogatnák a nagy értékű gyógyszeres kezelést.

Azt mondta: eddig bevett gyakorlat volt, hogy olyanoknál is alkalmazták a költséges terápiát, akiknél nemcsak teljességgel hatástalan volt a kezelés, hanem akár még rontotta is állapotukat. Az államtitkár kiemelte, ahogy az említett tervezetet, annak gyakorlati alkalmazásának részletszabályait is a szakmai szervezetekkel közösen dolgozzák majd ki. A tervezett intézkedésből várható megtakarításra az államtitkár azt mondta: nem a megtakarítás a cél.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy egy hónapon belül megjelenik az az onkológiai projekt, melynek keretében 10 milliárd forintot fordítanak az onkológiai ellátás – ezen belül intézetek, diagnosztikai berendezéseik – fejlesztésére. Továbbá a szervezett szűrésekre is nagyobb hangsúlyt fektetnek a jövőben. Az onkológia területén mind a megelőzés, mind a kezelés tekintetében nem vissza-, hanem továbbfejlesztik a rendszert – mondta az államtitkár.

Előzőleg a Gyógyulj Velünk Egyesület a tervezetet úgy értelmezte: hamarabb fognak meghalni a rákbetegek. „Vastagbélrákos és végbélrákos betegek ezrei halhatnak meg korábban, ha változatlan formában életbe lép az emberi erőforrások miniszterének rendelettervezete” – hívta fel a figyelmet közleményében az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő szervezet.

A Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa is felháborítónak és betegellenesnek tartja a napokban közzétett tervezetet. Bodoky György az Indexnek azt mondta: a tervezet kifejezetten ellehetetleníti a vastagbélrák kezelését, és 8-10 éves visszalépést okoz a gyógyítás színvonalában. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint „a minisztériumi tervezetben kizárólag közgazdasági szempontok érvényesülnek, de ez nem tudja kifejezni azt, amit egy négy hónapos túlélés helyett egy 18 hónapos jelenthet egy-egy család számára.”
MSZP: vonják vissza!

Az MSZP követeli – mint fogalmaznak – „a rákbetegek ezrei számára szenvedést kínáló” javaslatnak a visszavonását. Kökény Mihály, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerint a tervezetben foglaltak megvalósulása esetén több ezer végstádiumban lévő beteg nem kaphat esélyt arra, hogy meghosszabbodjon az az időtartam, amíg családjuk körében maradhatnak, sőt megőrizhetik munkaképes állapotukat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik