Belföld

Semjén „diák szemtelensége” kiverte a biztosítékot

Semjén Zsolt (Semjén Zsolt)
Semjén Zsolt (Semjén Zsolt)

A becsületes diákok miatt kellett kiállni és jelezni, hogy ez megengedhetetlen – mondta Sik Endre.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában a szociológus, egyetemi tanár azt mondta: 11 professzortársával azért adtak ki nyilatkozatot a Semjén-ügyben, mert erkölcsileg elfogadhatatlannak tartották, hogy „egy hallgató beszólt”, azzal állt elő, hogy ő jó tanuló volt, a szakdolgozatot 20 éve írta, „a pénztártól való távozás után panasznak helye nincs.”

Az ELTE tanára szerint főleg a diákok miatt kellett jelezniük, az ügy – a miniszterelnök-helyettes álláspontjával szemben – lezáratlan. Nemcsak az egyetem szelleme, hanem elsősorban a diákok miatt. Ha nem állnak ki azzal, hogy ez elfogadhatatlan dolog, az a becsületes diákok semmibevétele lett volna – mondta az egyetemi tanár.

Arról, hogy Semjén azért nem plagizálhatott, mert dolgozata egy évvel korábban jelent meg, mint konzulenséé, Sik Endre azt mondta, aki ezzel védekezik, annak fogalma sincs arról, hogy a tudomány miként működik. Ezek a szövegek korábban megszületnek, „együtt is élnek egy ideig, hatnak is egymásra”.

Az egyetem nem tudja és nem akarja eldönteni, ki plagizált, mert maga a szövegazonosság ténye erkölcstelen, amire nem mentség, hogy azóta eltelt húsz év. Semjén Zsoltnak és Molnár Attila Károlynak (az egykori konzulensnek) vagy osztozniuk kell a felelősségben, vagy ki kell állniuk a nyilvánosság elé azzal, hogy mi történt.

Az ELTE Társadalomtudományi Kara november 29-én indított vizsgálatot, miután a hvg.hu arról írt, Semjén Zsolt szociológia szakdolgozatának „második, javított kiadás” feliratú változatában 14-15 oldalnyi szöveg azonos szakdolgozati témavezetője, Molnár Attila egy 1992-es és egy 1993-as tanulmányának szövegével.

A kar dékánja múlt pénteken ismertette a háromtagú vizsgálóbizottság jelentését, amely kimondta, hogy Semjén „súlyos tudományos-etikai vétséget” követett el, de Tausz Katalin dékán azt is leszögezte, további hivatalos lépéseket az eljárásjogi szabályok szerint nem tehetnek.

A Lehet Más a Politika két képviselője (Osztolykán Ágnes és Karácsony Gergely) a Semjén-ügy miatt jogszabályt módosítana: az „oklevelet az azt kiállító felsőoktatási intézmény, illetve annak jogutódja, jogutód nélkül megszűnt felsőoktatási intézmény esetében a MAB visszavonja, ha az oklevél kiadásakor annak feltételei nem álltak fenn”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik