Belföld

Semjén miatt átszabnák a törvényt

karacsony-gergely(210x140)(1).jpg (karácsony gergely)
karacsony-gergely(210x140)(1).jpg (karácsony gergely)

Az LMP módosítaná a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt.

A Lehet Más a Politika két képviselője (Osztolykán Ágnes és Karácsony Gergely) kiegészítené a jogszabályt azzal, hogy az „oklevelet az azt kiállító felsőoktatási intézmény, illetve annak jogutódja, jogutód nélkül megszűnt felsőoktatási intézmény esetében a MAB visszavonja, ha az oklevél kiadásakor annak feltételei nem álltak fenn. Az oklevél kiállítását követő három év elteltével a visszavonás nem sértheti az oklevél megszerzőjének jóhiszeműen megszerzett és gyakorolt jogait.” Ugyanez lenne érvényes a doktori fokozatra is.

Az ellenzéki képviselők indoklása szerint a „Semjén Zsolt szakdolgozata körüli politikai vihar nyilvánvalóvá tette, hogy szabályozatlan az a kérdés, hogy miként kell eljárnia egy egyetemnek akkor, ha megállapította, hogy jogszerűtlenül adott ki doktori fokozatot vagy oklevelet.”

Az LMP politikusai ilyen esetben — a magyar felsőoktatási intézmények szakmai jóhírének védelme és a visszaélések következetes üldözése érdekében — biztosítanák, hogy a fokozatot vagy oklevelet visszavonják. “Természetesen védeni kell azokat, akiknek a jogosulatlan oklevél/fokozatkiadás nem róható fel, ezért a törvényjavaslat biztosítani kívánja, hogy a jóhiszeműen szerzett és három évig jóhiszeműen gyakorolt jogokat a visszavonás ne sérthesse – olvasható a javaslatban.

A miniszterelnök-helyettesi posztjáról való lemondásra szólította fel korábban az LMP Semjén Zsoltot, miután az ELTE háromtagú vizsgálóbizottsága “súlyos tudományetikai vétséget” állapított meg diplomamunkájánál. Az úgynevezett Semjén-ügy nem tekinthető addig lezártnak, amíg a két érintett nem tisztázza nyilvánosan a felelősség kérdését. Amíg ez nem történik meg, az ELTE professzorai szakmai szempontból a szakdolgozatot nem tekintik érvényes munkának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik