Belföld

Az átadás után lezárták a 700 milliós utat

útátadás (útátadás, szijjártó péter, )
útátadás (útátadás, szijjártó péter, )

Gyula és egy romániai falu közötti közlekedést oldotta volna meg az építkezés, azonban határátkelő nélkül nem használhatják.

Lezárták a Gyulához tartozó Dénesmajor és a román határ túloldalán lévő Nagyzerind közti új, nyolc és fél kilométeres utat, amit november 29-én adták át – írja a magyarnarancs.hu. Az építkezés 2,55 millió euróba került (csaknem 700 millió forint), döntően brüsszeli forrásból valósították meg.

A megnyitó ünnepségen Szijjártó Péter arról a versenyképességi hátrányról beszélt, amelyet az okoz, hogy Trianon után utakat vágtak el a két ország között. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere azt mondta, hogy az úttal „most 92 év igazságtalanságát próbálják helyrehozni”. Ezután megnyitották a két település között a határt, majd nem sokkal később le is zárták. Mivel Románia nem tagja a schengeni övezet országainak, ezért csak határátkelővel használhatnák az utat, melynek csupán egy kilométeres szakasza van a magyar oldalon.

Ahhoz, hogy az út betölthesse funkcióját az kell, hogy Románia is belépjen a schengeni térségbe, vagy építeni kell egy határátkelőhelyet is hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik