Belföld

Veszélyben Ajka fűtése

futes(210x140)(1).jpg (fűtés, fűtési szezon, hideg, ősz, időjárás, hőmérő)
futes(210x140)(1).jpg (fűtés, fűtési szezon, hideg, ősz, időjárás, hőmérő)

Ha péntek délutánig nem utalja tartozását a Mal Zrt., leállhat a távhőszolgáltatás a városban.

Továbbra sem rendeződött a Mal Zrt. 1.7 milliárd forintra rúgó, a Bakony Erőmű felé fennálló tartozásának ügye – írja közleményében az erőmű többségi tulajdonosa, a Demján-csoport.

A Bakonyi Erőmű a vörösiszap-katasztrófát követően azonnal újraindította energiatermelését, lehetővé téve ezzel a Mal Zrt. mielőbbi működését.  A Bakonyi Erőmű több ízben és mindannyiszor egyértelmű felkérést kapott mind a kormánytól, mind a kormánybiztostól a gőzszolgáltatásának biztosítására, és egyidejűleg határozott vállalást arra, hogy a magyar állam haladéktalanul megtéríti a felügyelete alá vont Mal Zrt.-nek teljesített szállítások ellenértékét.  Ez a mai napig nem történt meg, a Bakonyi Erőmű tulajdonosi köre pedig nem tudja tovább finanszírozni a hatalmas kintlevőséget – áll a közleményben.

Mint írják, a türelem véget ért:  Ha december 14. péntek, 14.00 óráig, a Mal Zrt. maradéktalanul nem utalja át tartozását, a Bakony Erőmű beszünteti energiaszolgáltatását a Mal Zrt. felé. Amennyiben ez megtörténik, úgy a 6000 főt foglalkoztató alumíniumtermelő cég fel kell függessze termelését és be kell zárjon, így Ajka város távhőellátása is veszélybe kerülne.

A Bakonyi Erőmű Zrt. látja el Ajka város távhőszolgáltató társaságát (PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft.) is, biztosítva Ajka városának (7000 lakás és 3500 lakás egyenértéknek megfelelő nem lakossági felhasználó) ellátását távhővel.

Szeptemberben még úgy tűnt, állami beavatkozással megakadályozható, hogy fűtés nélkül maradjanak az ajkaiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik