Belföld

Negyedmilliós cigibírság egy hét alatt

cigaretta (trafiktörvény, cigaretta, cigi)
cigaretta (trafiktörvény, cigaretta, cigi)

A hideg idő beköszöntével novemberben, egy hét alatt, csaknem negyedmillió forint bírságot szabtak ki a közegészségügyi felügyelők a dohányzási szabályok megsértése miatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn.

A hűvösebb időjárás beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol törvényesen füstölhettek a dohányosok. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal november 19. és 25. között országos ellenőrzést végzett. Mintegy négyezer egységet ellenőriztek, átlagosan hat esetben találtak szabálytalanságot ezer ellenőrzésre vetítve.

A legtöbb gondot a közterületeken tapasztalták az ellenőrök. Nemcsak a tiltott helyen dohányzók okoztak problémát, hanem a rengeteg eldobált csikk is. Visszatérő gond az is, hogy a dohányzást tiltó feliratokat nem, vagy nem megfelelően helyezik el. Sok vendéglátós pedig azt mondta, a dohányzók gyakran a felszólításuk ellenére sem tartják meg az ötméteres távolságot a bejárattól.

Pozitívum viszont, hogy az ÁNTSZ adatai szerint egyre többen szoknak le a korlátozások miatt a dohányzásról.

A közegészségügyi felügyelők 2012. január és november között több mint 36 ezer ellenőrzést végeztek az országban, a kiszabott bírságok várható összege megközelíti a 10 millió forintot – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik