Belföld

Kilenc és fél milliós bírságot szabtak ki bagózás miatt

24.hu
24.hu

2012. 11. 16. 13:29

A legtöbb bagós uniós szempontból Ausztriában, a legkevesebb Portugáliában van. Hazánkban 10 év alatt duplájára nőtt egy doboz cigaretta ára.

A KSH által készített statisztika azt mutatja, hogy a magyar emberek több mint 30 százaléka szív naponta cigarettát, azaz majdnem minden harmadik ember. Ezzel az aránnyal a hetedik helyet foglaljuk el az unióban. Nálunk többet a bulgárok, a lettek, az észtek, a dánok, a szlovénok szívnak, illetve a legtöbb bagós a sógorék, az osztrákok közül kerül ki. Az öt legkevesebb dohányt fogasztó társadalmat a portugálok, a svédek, a finnek, a szlovákok és a románok mondhatják magukénak.

dohányzás (dohányzás)

Idehaza a dohányzás lassan luxusnak számít, hiszen a dohánytermékek ára nagyot ugrott az elmúlt másfél évben. Míg tavaly akár 550-600 forintért is kaptunk egy doboz cigarettát, addig most már 7-800 forintot is ki kell adni a káros szenvedélyre. A Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt 10 évben duplájára ment fel a bagó ára. Egy magyar dohányos átlagosan 8-10 ezer forintot költ havonta cigire.

Többmilliós bírság

2012-ben 9,5 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a szigorított dohányzási szabályok megsértése miatt a türelmi idő áprilisi lejártától októberig az ÁNTSZ szerint. A nemzetközi “Ne gyújts rá!” mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartja az ÁNTSZ. Kiemelték: “A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is.” A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe – tették hozzá.

dohányzás (dohányzás)

A január elsején hatályba lépett szigorított dohányzási szabályok betartásával összefüggésben októberig több mint 48 ezer ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők. A kifogásolási arány az elmúlt 6 hónapban folyamatosan 1 százalék alatt maradt, de a nyári “rendkívül kedvező” adatok után szeptemberben és októberben minimális mértékben emelkedett a szabálytalanságok száma. Az ÁNTSZ szerint ez vélhetően összefügg azzal, hogy a szabadtéri vendéglátóhelyek fokozatosan bezárnak. Ezt támasztja alá, hogy az ellenőrök októberben ezekben az egységtípusokban (valamint a közterületeken) találkoztak arányaiban a legtöbb jogsértéssel – tették hozzá.

A törvényszigorítások kapcsán 2012. január elsejétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A dohányzási tilalom betartását azóta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot a három hónapos türelmi idő alatt nem szabott ki. Április elseje óta viszont a szabályszegést magánszemélyeknél 50 ezer forintig, intézményeknél 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.