Belföld

Elfoglalták a kormányhivatalt a szegedi egyetemisták

Szegedi egyetemisták elfoglalták a kormányhivatalt (tandíj, keretszám)
Szegedi egyetemisták elfoglalták a kormányhivatalt (tandíj, keretszám)

Szeged megelőzte a fővárost a hallgatói tiltakozásokban. Hétfő délelőtt az ottani diákok elfoglalták a megyei kormányhivatalt.

Elfoglalta a Csongrád Megyei Kormányhivatal földszintjét a Szegedi Tudományegyetem három oktatója és negyven hallgatója, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái – közölte közleményében a szegedi egyetem hallgatói önkormányzata.

“A mintegy negyven aktivista a kormányablaknál – amit a kormány a magyar állampolgárokkal való kapcsolattartás céljából hozott létre – magyarázatot követel a felsőoktatást romba döntő intézkedések okaiért” – írják. A hallgatók szerint az elfoglalt terület közforgalmú helynek minősül, s az aktivisták a mindennapi működést nem akadályozzák. A hallgatók összeláncolták magukat egy hosszú lánccal. Többüknél transzparensek láthatók többek között “10 480 állami finanszírozott hely. Nem. Nem engedünk a kormánynak” felirattal.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (HaHa) pénteken kötött együttműködési megállapodást a sztrájkbizottság megalakításáról. A két hallgatói csoport elfogadhatatlannak tartja a múlt szerdai kormányülésen eldöntött keretszámokat, amelyek a HÖK és a HaHa szerint “ellehetetleníti a Szegedi Tudományegyetem jövőbeni működését”.

A két szervezet egyetért abban, hogy az új felsőoktatási törvény hozta változások – hallgatói szerződés, részösztöndíj – valamint a jövő évre vonatkozó keretszámok a felsőoktatás és a fiatalok jövőjét veszélyeztetik.

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak elmondta, az elmúlt egy évben ötödére csökkent az államilag finanszírozott hallgatói létszám, Szeged esetében ez azt jelenti, hogy a legtöbb egyetemi képzés veszélybe került. Nem Magyarországon él az, aki nem látja, a felsőoktatás valamennyi szereplője kétségbe van esve – fogalmazott a hallgatói vezető, aki úgy látja, minden erkölcsileg vállalható eszközt igénybe kell venni érdekeik képviselete érdekében.

A következő napokban országszerte nagyon sok kisebb-nagyobb tiltakozó akció lesz, ha ezek nem érnek célt, a teljes felsőoktatást érintő sztrájk jöhet – mondta az elnök. Hozzátette: Magyarországon a diplomások aránya jóval az uniós átlag alatt van. Bécsben nyolcezer forintnak megfelelő regisztrációs díj fejében ingyen tanulhatnak a hallgatók. A kormány lépéseivel az érhető el, hogy a fiatalok tömegesen külföldre menjenek tanulni – fogalmazott Török Márk.
Délután négykor az ELTE-n lesz hallgatói fórum, szerdán pedig országos tiltakozó akciót szervez a HÖOK más diák- és oktatói szervezetekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik