Belföld

Hat tipp, hogyan spórolhat a fűtéssel

futes(210x140)(1).jpg (fűtés, fűtési szezon, hideg, ősz, időjárás, hőmérő)
futes(210x140)(1).jpg (fűtés, fűtési szezon, hideg, ősz, időjárás, hőmérő)

Beköszöntött a hideg, felhúzzuk a fűtést, pörög a gázóra. Egy kis odafigyeléssel azonban sokat megtakaríthatunk.

Nem mindegy, hogy hány fokra állítjuk a fűtést, milyen a páratartalom, hogyan szellőztetünk, stb. Apróságok, de sokat jelenthetnek. Hőtakarékossági tippek a Tigáztól:

1. Ha egyedi központi fűtésű rendszerébe még nincs beépítve hőfokszabályozó, tegye szabályozhatóvá fűtési rendszerét, hogy az egyes helyiségekben a rendeltetésüknek megfelelő hőmérsékletet tudjon biztosítani.

2. Megfelelő komfortérzet nemcsak a léghőmérséklet növelésével érhető el. 20°C hőmérsékleten, 60 százalékos páratartalomnál ugyanis a melegérzet ugyanolyan, mintha 40 százalék páratartalom mellett 22°C lenne. A szoba átlaghőmérsékletének csökkentése fokonként 5 százalékos energia-megtakarítást eredményez. Ha tehát a 22°C helyett csak 20°C-ra fűti fel a lakást a gázszámláját 10 százalékkal csökkentheti! Ellenőrizze a fűtött helyiségek páratartalmát, szükség esetén párologtasson!

3. Végeztesse el fűtőkészülékei karbantartását és beszabályozását, hogy energiafelhasználásuk hatékonyabb legyen. A régi, elavult készülékektől nem várható takarékos és hatékony energiafelhasználás megfelelő karbantartás és beszabályozás nélkül.

4. Csak akkor használja fűtőkészülékeit, ha arra valóban szükség van! A gyújtóláng is gázt fogyaszt.

5. Szellőztetés idejére kapcsolja minimumállásba a fűtőkészülék szabályozóját!

6. Amennyiben a fűtési szezon után nem végeztette el gázkészülékei karbantartását, úgy pótolja azt mielőbb! A szakszerű karbantartás a biztonság és a takarékos gázfogyasztás érdekében szükséges!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik