Belföld

Piros riasztás

hóember  (hó, havazás, )
hóember  (hó, havazás, )

Itt a hópara.

A legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az érintett kistérségek a következők: a komlói, a mohácsi, a pécsi, a pécsváradi, a sásdi, a sellyei, a siklósi, a szentlőrinci és a szigetvári.

Ezeken a helyeken a viharos erejű – hetven km/órát-t is meghaladó – szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az ötven centimétert is.

Kamionok akadtak el

Az ott tartózkodók és az oda indulók figyelmét felhívja a szervezet, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket, híradásokat, és készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben.

Mint arról szombaton kora reggel már beszámoltunk, Zala megyében, az emelkedő útszakaszokon kamionok akadtak el, miközben csaknem harminc kotrógéppel dolgozik.


Csak lassan

Fotó: MTI

Szombaton napközben az északi, északkeleti országrész kivételével túlnyomóan borult lesz az ég. Elsősorban délnyugaton, délen egyre többfelé várható havazás. A szél éjszakától fokozatosan északira, északkeletire fordul, megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, hófúvásra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3, -8 fok között, északkeleten helyenként -10 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában -2, -5 fok között várható.

Akár harminc centi hó is eshet

Az ország déli részén 10-20, a déli határ mentén, főleg Baranya megyében 30 centi körüli friss hó eshet. Délutántól az erősebb havazás fokozatosan tolódik a délkeleti országrész fölé.

Az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. A széllökések az országban jellemzően meghaladják az 50 km/h-t, de a legerősebb lökések 60-70 km/h körüliek lehetnek. A már hóval borított tájakon a nap első felében a Dunántúl déli részén, később főként az Alföld déli részén a viharos szél helyenként jelentős hóakadályokat is emelhet.

Szombatról vasárnapra virradóan a Tiszántúlra helyeződik át a fokozatosan gyengülő havazás zónája – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Aki elakad a járművével a hófúvás miatt, segítséget a tűzoltóságtól kaphat a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívón. Egyedül sose induljanak el segítséget keresni! Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon – kaphatnak. A társaság naponta többször frissíti az útállapotokra vonatkozó információkat, és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.

Hóláncot elő!

Baranya megye egyes részein néhány órája már csak hólánccal lehet közlekedni, ide tartozik a 67-es számú főközlekedési út Antalszállás és Bőszénfa közötti szakasza, valamint a 6-os számú főközlekedési út Mecseknádasd és Pécsvárad közötti szakasza is. A rendőrök hólánc fel- és leszerelésére minden jelzőtáblával ellátott útszakasz előtt szerelési helyet jelöltek ki. Amennyiben olyan járművel találkoznak, amelyekre – bár szükséges volna – nem tették föl a hóláncot, azt visszafordítják.

Baranyában egyelőre nincs lezárt útszakasz, minden út járható.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának reggeli összesítése alapján esik a hó Vas és Zala megyében is, valamint Somogy illetve Tolna megye nagy részén. Hószállingózást jelentettek Kiskőrös és Kiskunhalas térségéből. A főutak burkolata Baranya megyében, továbbá Körmend, Lenti és Nagyatád körzetében havas, Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsa környékén latyakos, Vasvár, Tapolca, Marcali és Tamási térségében hókásás.

A Dunántúl északi és középső területein és Fejér megye nagy részén vizes, sónedves a burkolat. A mellékúthálózaton is téliesek az útviszonyok, a Dunántúl délnyugati területein havas a burkolat, északon sónedves, keleten, Balassagyarmat térségében jégbordás szakaszokra is számítani kell. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Szentlőrinc és Szekszárd környékéről erős, óránkénti negyven-ötven kilométeres sebességű széllökéseket jelentettek, így itt hóátfúvásokra kell számítani.

A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak, egyes helyeken a bérelhető gépeket is bevetik a hóakadályok megszüntetéséért. Országosan jelenleg a közútkezelő több mint százharminc munkagépe és hatszáz munkatársa dolgozik.

Megvan a láthatósági?

A rendőrség is arra figyelmeztet, hogy az ismételt havazás és erős lehűlés, fagy miatt mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek az autósok, „ne a nyári tempóban! A téli gumi tovább növeli a biztonságot.” A gyalogosok, kerékpárosok fokozottan figyeljenek láthatóságukra! Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (ruházat) viselése számukra kötelező, valamint az úttesten a forgalommal szemben kell közlekedni!

A Hír24-nek Szécsi Tibor, a BRFK közlekedésrendészeti osztályának őrnagya azt mondta, hogy önmagában nem a hideggel van a baj, hanem azzal, hogy hirtelen érkezett a hideg. Sokan nem készülnek a hidegre, de még annak is kell „pár nap átállás”, aki idejében lecseréli a gumit és megveszi az eszközöket. Ennyi ideig tart, amíg egy rutinos sofőr megszokja a helyzetet: a csúszós utakat és a rossz látási viszonyokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik