Közélet

Ajándékot osztanak a rendőrök az utakon

Közúti ellenőrzés (Közúti ellenőrzés)
Közúti ellenőrzés (Közúti ellenőrzés)

Csomagot kapnak, akik figyelnek az autójukra. Azaz tízből kilencen.

A napokban leesett az első hó, hogy aztán rögtön el is olvadjon és ráfagyjon az utakra. A helyzet több megyében életveszélyes, a rendőrök, mentők és tűzoltók folyamatosan dolgoznak, eddig több mint százan kerültek bajba az utakon országszerte. Bár Budapesten nem vészes a helyzet, így is rengeteg dolguk van a rendőröknek, állandóak a koccanások, kicsúszások.


Fotók: Neményi Márton

A BRFK munkatársai három forgalmas helyszínen akcióznak: ellenőrzik, az autósok felkészültek-e a télre. Ha mindent rendben találnak, téli ablakmosó folyadékot, jégkaparót és egy bizató mosolyt kap a becsületes autós. Egy órát töltöttünk Szécsi Tiborral, a közlekedésrendészeti osztály őrnagyával és csapatával a Kerepesi úton, ahol rögtön egy koccanásba futottunk; ettől eltekintve jól vizsgáztak az autósok.

Önmagában nem a hideggel van a baj, hanem azzal, hogy milyen hirtelen jött a fagy – mondta el a Hír24-nek Szécsi. Sokan nem készülnek a hidegre, de még annak is kell „pár nap átállás”, aki idejében lecseréli a gumit és megveszi az eszközöket. Ennyi ideig tart, amíg egy rutinos sofőr megszokja a helyzetet: a csúszós utakat és a rossz látási viszonyokat.


Az ajándékcsomag

Tízből nagyjából egy sofőr akad fent az ellenőrzésen; elsőre nem hangzik rossz aránynak, mégsem megnyugtató, hogy minden tizedik autó okozhat könnyen balesetet, ha csúszik az út. Szécsi szerint inkább pénztelenségről, mint hanyagságról van szó: egyre kevesebbeknek futja téli gumira és sokan a nyári ablakmosójukkal próbálják átvészelni a hideget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik