Belföld

Itt a figyelmeztetés – óriási havazás jön

havazás a mátrában (havazás, mátra, )
havazás a mátrában (havazás, mátra, )

Csak az üljön autóba szombaton, akinek halaszthatatlan dolga van. Az ország déli megyéiben intenzív havazás lehet, a déli határ mentén akár harminc centi friss hó is eshet.

Nyugat, délnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet. Szombaton napközben az északi, északkeleti országrész kivételével túlnyomóan borult lesz az ég. Elsősorban délnyugaton, délen egyre többfelé várható havazás. A szél éjszakától fokozatosan északira, északkeletire fordul, megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, hófúvásra is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3, -8 fok között, északkeleten helyenként -10 fok alatt alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában -2, -5 fok között várható.

Hófúvások

Narancs- és citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részére szombatra a várható intenzív havazás és a viharos szél miatt. Az ország déli részén (dél-dunántúli, dél-alföldi régió) 10-20, a déli határ mentén (főleg Baranya megyében) 30 centi körüli friss hó eshet. Délutántól az erősebb havazás fokozatosan tolódik a délkeleti országrész fölé.

Az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. A széllökések az országban jellemzően meghaladják az 50 km/h-t, de a legerősebb lökések 60-70 km/h körüliek lehetnek. A már hóval borított tájakon a nap első felében a Dunántúl déli részén, később főként az Alföld déli részén a viharos szél helyenként jelentős hóakadályokat is emelhet.

Szombatról vasárnapra virradóan a Tiszántúlra helyeződik át a fokozatosan gyengülő havazás zónája – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.


Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

A Magyar Közút azt kéri, hogy csak az üljön autóba, akinek halaszthatatlan dolga van. A cég teljes gépparkjával azon fog dolgozni, hogy megszüntesse a hóakadályokat. A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és a téli, havas-jeges útviszonyok közepette is közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal induljanak el.

Csak téli gumival!

Aki elakad a járművel a hófúvás miatt, segítséget a tűzoltóságtól kaphat a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívón. Egyedül sose induljanak el segítséget keresni!  Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon – kaphatnak. A társaság naponta többször frissíti az útállapotokra vonatkozó információkat, és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.

A rendőrség is arra figyelmeztet, hogy az ismételt havazás és erős lehűlés, fagy miatt mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek az autósok, „ne a nyári tempóban! A téli gumi tovább növeli a biztonságot.” A gyalogosok, kerékpárosok fokozottan figyeljenek láthatóságukra! Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (ruházat) viselése számukra kötelező, valamint az úttesten a forgalommal szemben kell közlekedni!

Hirtelen jött a fagy

A Hír24-nek Szécsi Tibor, a BRFK közlekedésrendészeti osztályának őrnagya azt mondta, hogy önmagában nem a hideggel van a baj, hanem azzal, hogy milyen hirtelen jött a fagy. Sokan nem készülnek a hidegre, de még annak is kell „pár nap átállás”, aki idejében lecseréli a gumit és megveszi az eszközöket. Ennyi ideig tart, amíg egy rutinos sofőr megszokja a helyzetet: a csúszós utakat és a rossz látási viszonyokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik